Hygienici v prvním čtvrtletí letošního roku uzavřeli sedm provozoven stravovacích služeb, což je o deset méně než ve stejném období loni.
V 17 případech nařídili provozovny dočasně pozastavit. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. Při více než čtyřech tisícovkách kontrol pak hygiena navrhla sankce za 2,3 milionu korun. Loni byly sankce při větším počtu kontrol vyšší.
„Nejvíce nedostatků jsme standardně zaznamenali v dodržování požadavků na provozní hygienu a také v oblasti skladování a manipulace s potravinami. Stoupl ale i počet prohřešků v požadavcích na osobní hygienu personálu a označování alergenů v potravinách,“ uvedl hlavní hygienik Vladimír Valenta.
Nejvíce pokut hygienici vyměřili v Ústeckém kraji, bylo jich 145 z celorepublikových 787. Co se týče výše sankcí, nejvyšší připadá na Středočeský kraj (368.500 korun), nejnižší na Karlovarský kraj (32.800 korun). Kromě pokut hygienické správy uložily i 192 opatření, nejčastějším z nich byly povinná sanitace provozovny a likvidace pokrmů.
Kontrolu potravinářských provozů provádí také Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ta minulý týden oznámila, že letos už kvůli hygieně zavřela 76 provozů. Ve 34 případech inspekce zavřela prodejny s potravinami, k nejčastějším příčinám patří nezabezpečení prostor před pronikáním škůdců. V některých případech jsou škůdci přímo v prodejně, což je znát například na okousaných potravinách.
Seznam provozoven uzavřených v 1. čtvrtletí 2016:
Provozovna Adresa
Restaurace – Fast Food PATATAS České Budějovice
Rekreační zařízení ASTRA – stravovací provoz Nový Hrádek
1P H LN Vyvařovna Lubenec
2S MO Pivnice CRAZY MUSIC BAR Most
1P U LN Penzion Na Pile – stravovací část Panenský Týnec
6P LN Závodní kuchyně – areál spol. HEAVY MACHINERY SERVICES a.s. Louny
Restaurace pizzerie La Bašta Mikulov
Zdroj: ministerstvo zdravotnictví
Přidejte odpověď