Vězněný ruský disident prý utrpěl vážné zranění páteře

Ruský disident a politický vězeň Sergej Mochnatkin byl surově zbit ve vězeňském táboře u Archangelska a má zlomenou páteř. Oznámilo to dnes ruské vysílání francouzské rozhlasové stanice RFI. Mochnatkin si odpykává trest 4,5 let vězení za účast v nepovolené demonstraci v Moskvě koncem roku 2013.

Dvaašedesátiletého Mochnatkina zbili bachaři v březnu, zpráva RFI se odvolává na svědectví ruského obhájce lidských práv Vladimira Stěpanova. Disident byl prý „potrestán“ za to, že odmítl převoz do jiného vězení. Přestože byl vážně zraněn, vězeňští lékaři mu prý odpírali ošetření.

Archangelská vězeňská správa incident přiznává, popírá ovšem, že by Mochnatkin utrpěl zranění páteře. RFI citovala z lékařské správy, podle níž „zranění způsobila značnou ztrátu vězňovy práceschopnosti a je možné je označit za těžká“.

Mochnatkin patří k předním ruským disidentům, poprvé byl odsouzen v roce 2010 na 2,5 roku za údajné napadení policisty. V roce 2012 dostal milost od tehdejšího prezidenta Dmitrije Medveděva.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.