Nový program ve Švandově divadle nabídne léčivé divadlo pro děti

Legraci, pohádky, malování, tanec, žonglování, muziku i hraní na opravdickém divadelním jevišti. To vše nabídne nový nedělní program pro kurážné i zakřiknuté děti ve Švandově divadle. Pro smíchovskou scénu ho připravilo sdružení Loutky v nemocnici, které už jedenáct let baví a rozesmívá dětské pacienty v nemocnicích a léčebnách.

Legraci, pohádky, malování, tanec, žonglování, muziku i hraní na opravdickém divadelním jevišti. To vše nabídne nový nedělní program pro kurážné i zakřiknuté děti ve Švandově divadle. Pro smíchovskou scénu ho připravilo sdružení Loutky v nemocnici, které už jedenáct let baví a rozesmívá dětské pacienty v nemocnicích a léčebnách. Jejich první vystoupení u Švandů pod názvem Dětské odpoledne s Loutkami v nemocnici proběhne v neděli 24. dubna od 15 hodin. Poté 22. května Loutky uvedou představení Myši patří do nebe (ale jenom na chvíli) podle knihy Ivy Procházkové a 12. června bude na programu veselá Pohádka s lenochodem.

„Budeme vyrábět loutky, malovat písničky a vystřihovat legraci, budeme společně řádit a taky žonglovat. Společně si zamuzicírujeme a kdo má chuť, může si s námi v pohádce i zahrát,“ říká Marka Míková, principálka souboru Loutky v nemocnici. A zatímco děti se vydají do pohádky, rodiče mohou využít posezení v příjemné divadelní Kafárně nebo se blíž seznámit s tím, jak Loutky v nemocnici pomáhají svojí divadelní a hudební medicínou malým pacientům po celé republice.

Děti se mohou těšit na pohádky O červené Karkulce, O Budulínkovi, O zlaté rybce, O třech prasátkách, O princezně Zubejdě, Tam, kde žijí divočiny či Bílá Velryba. Pohádkový program zahrnující i hudební, výtvarné i pohybové dílny začíná v 15 hodin a od 17 hodin ho zakončí koncert Loutkobandu s písničkami z CD Dobrá medicína.

Loutky v nemocnici sdružují profesionální umělce i talentované amatéry – herce, loutkáře, mimy a hudebníky – kteří dětem i v nelehké životní situaci dokážou přinést rozptýlení, radost a lepší náladu a pomoci jim tak k uzdravení. Otevírají prostor ke hře a kladou důraz na kvalitu a individuální přístup: i proto budou některé pohádky ve Švandově divadle velké a výpravné a jiné naopak velmi komorní – tak, aby si tu svou našlo každé dítě. Herci zahrají také pro jednoho či dva diváky tak, jak je tomu v nemocnici u dětských postýlek.

„Rádi hostíme projekt Loutky v nemocnici, protože psychická pohoda je důležitá pro každé nemocné, ale i zdravé dítě. Když Loutky Švandovo divadlo oslovily, neváhali jsme. Jsme koneckonců divadlem veřejné služby, a tak chápu spolupráci s tímto projektem skoro jako povinnost.“ říká Daniel Hrbek, ředitel Švandova divadla na Smíchově. „Loutky v nemocnici se snaží rozveselit, přivést na jiné myšlenky a povzbudit nejen děti, ale často i jejich rodiče. Své aktivity chtějí předvést i zdravým dětem,“ dodává starosta městské části Prahy 5 Radek Klíma, který činnosti Loutek v nemocnici udělil letos záštitu. Více na www.svandovodivadlo.cz.

URL| http://www.tyden.cz/rubriky/kultura/divadlo/novy-program-ve-svandove-divadle-nabidne-lecive-divadlo-pro-deti_379467.html

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.