Studenti chtějí s vozíkem do Himálaje

Dá se navštívit Himálaj na invalidním vozíku? Vozíčkář Jan Krauskopf je přesvědčen, že ano, a chystá se na letní expedici. V jeho plánu mu chce pomoci deset studentů z plzeňských gymnázií.

Plzeň, Český les – Celá skupina o Velikonocích vyrazila na cvičnou expedici do Českého lesa, při níž zkoušeli dovednosti, bez nichž se v Himálaji neobejdou. „Absolvovali jsme noční topografii, bojovali s nástrahami vymrzlých stanů, hledali jsme vodu tam, kde nebyla, ale přece jsme ji našli. Učili jsme se s Honzou zdolávat překážky a kormidlovat vozík,“ napsali studenti o 50kilometrové expedici na sociální síti.

Studenti ve věku od 14 do 18 let dlouhodobě plní podmínky programu DofE – Cena vévody z Edinburghu, v němž si mladí stanovují cíle a výzvy, postupně je plní a překonávají sami sebe. „Expedice No Limits Himalaya 2016 je výjimečná tím, že studenti zapojili i pomoc vozíčkáři, jemuž chtějí pomoci se do těchto nepřístupných míst dostat,“ říká Tomáš Vokáč z programu DofE.

Student elektrotechnické fakulty Jan Krauskopf už má za sebou několik výzev pro vozíčkáře netradičních, hraje florbal, jezdí na vodních lyžích a loni tančil na vozíku v soutěži StarDance. A nyní má šanci, že si splní další sen. S vysokými horami má sice zkušenosti, v minulosti už byl v rakouském Dachsteinu, ale říká, že s tím se současná expedice nedá srovnat.

Ke studentům, kteří jej mají v Himálaji doprovázet, má plnou důvěru. „Já ty studenty obdivuji, jak jsou do věci zapálení, je to bezvadná parta, moc se mi líbí jejich chuť zdolávat překážky, to máme společné. Moc se mi líbí, jak ke mně přistupují, cítím se chvílemi, jako bych ten vozík ani neměl. Od první chvíle jim věřím. Budeme na sebe odkázáni tři týdny,“ je si vědom Honza Krauskopf. V Himálajích je čekají daleko náročnější vysokohorské podmínky, špatné cesty, ale i horské toky, s nimiž si expediční skupina bude muset umět poradit.

Také proto začaly přípravy na srpnovou expedici s půlročním předstihem. Studenti už prošli ve spolupráci s Vodní záchrannou službou v Plzni kurzem první pomoci, nacvičovali jednání v rizikových a krizových situacích, byli seznámeni s expediční výbavou a výstrojí. Museli prokázat týmovou součinnost a zabývali se týmovými rolemi a základy psychohygieny, seznámili se s navigačními pomůckami a byli proškoleni v orientaci map a způsobech jejich čtení při plánování expedičních treků.

„Proč by studenti po náročné dlouhodobé přípravě nemohli zvládnout expedici v Himálaji, limity vznikají v našich hlavách, společným úsilím lze dokázat i to, co se na první pohled zdá nepředstavitelné,“ dodává školitel expedičního týmu Antonín Kolář z Masarykova gymnázia v Plzni, který absolvoval v předchozích letech již několik úspěšných expedic do Ruska, Mongolska, Vietnamu, Sýrie, nebo třeba do Arménie.

Během expedice plánují studenti natočit film, chtějí tak navázat na úspěch expedice Nairi 2014, která v Arménii natočila stejnojmenný film, který v benefičních projekcích vydělal pro potřeby vozíčkářů v Plzni téměř 16 tisíc korun.

MIROSLAVA TOLAROVÁ
Plzeňský deník
http://plzensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.