Byl nám schválen příspěvek na auto pro dceru. Je ještě potřeba nějaké rozhodnutí soudu?

foto: Anita Patterson MorgueFile

Dotaz:
Posudková nám schválila příspěvek na auto pro dceru. Je ještě potřeba nějaké rozhodnutí soudu, když je dcera nezletilá?

foto: Anita Patterson MorgueFile


Odpověď:

Ano budete potřebovat souhlas soudu. Je velice smutné, že Vám o této nezbytnosti nebyla podána informace na Úřadě práce, když jste si o příspěvek na motorové vozidlo žádali.
Dokud nebudete mít souhlas od soudu, že Vaše nezletilé dítě si může zakoupit motorové vozidlo, a že na ní může být zapsané do registru vozidel, není rozumné již schválený příspěvek využívat, protože podle občanského zákoníku by nákup vozidla Vaší dcerou bez souhlasu soudu byl protiprávní a do registru vozidel Vám ho stejně nezapíší, tudíž s ním nesmíte na silnici.
Bohužel, i když je takový souhlas soudu naprostou formalitou, může celé vyřízení trvat i několik měsíců. Přesné instrukce, jak ve Vaší situaci postupovat uvádí legislativní pracovník Národní rady osob se zdravotním postižením JUDr. Zdeněk Žižka:
„V případě, že rodiče nezletilého handicapovaného dítěte hodlají zakoupit motorové vozidlo s využitím výše uvedeného příspěvku a tudíž budou nuceni ho registrovat přímo na své nezletilé dítě, měli by, ještě předtím, než požádají na úřadu práce o příspěvek ve smyslu § 9 a 10 zákona č. 329/2011 Sb., požádat místně příslušný soud o přivolení k zakoupení motorového vozidla pro své nezletilé dítě. Tento návrh soudu je velmi jednoduchý stručný a měla by ho umět zdarma sepsat každá sociální pracovnice místního úřadu. Návrh nepodléhá soudním poplatkům. Teprve po přivolení soudu, které v tomto případě bývá naprostou formalitou, je vhodné požádat o příspěvek na úřadu práce, následně vozidlo zakoupit a registrovat do registru vozidel. Návrh podaný soudu by tedy měl obsahovat i návrh na souhlas soudu s registrací vozidla do registru. V takovémto ideálním případě nebudou mít rodiče se zakoupením a registrací vozidla žádný problém.“

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.