3D plánky míst

mapa pro nevidomé - foto: G. McFly / Flickr.com

A novinkou pro nevidomé a slabozraké jsou hmatové mapy, které zobrazují veškerá důležitá místa i nebezpečné přechody. Zatím je nabízí především olomoucké TyfloCentrum.

 

Česká televize

Vybrané ulice i budovy mají na pláncích různé tvary i struktury a jsou doplněny o popisky ve slepeckém, tedy Braillově písmu. Mapy jsou přitom co nejjednodušší proto, aby se s nimi handicapovaným dobře pracovalo.

Jiří Hladiš má sice vodícího psa, chce se ale víc spoléhat sám na sebe. Díky hmatové mapě. Stejné místo, olomoucká Nová ulice, tentokrát už v reálu. Největší nebezpečí pro nevidomé – silný provoz.

Z mapy už Jiří Hladiš ví, kde je chodník a kde má odbočit. S překážkami mu pomáhá pes i slepecká hůl.

Jiří HLADIŠ, nevidomý:
Já to mám teda tak, že si to potřebuju trošku jako projít, abych si to dokázal představit část té trasy a potom druhý doplnění přes ten plánek.

redaktorka:
Domy jsou na speciálních mapách označeny jako hladké čtverce, přechodky jsou vroubkované, tráva jako puntíky. Každý nevidomý se tak musí s plánky nejdříve naučit pracovat. Autobusová a vlaková nádraží jsou pro nevidomé a slabozraké k orientaci vůbec nejsložitější. Ani z těchto míst se ale do map veškeré detaily nezaznamenávají, proto, aby nebyly příliš složité.

Petr BRADÁČ, pracovník odstraňování bariér, TyfloCentrum Olomouc:
Zase aby nebyly přehlceny, to znamená jsou tam silnice, jsou tam koleje, jsou tam chodníky, jsou tam přechody pro chodce.

Zuzana KOZÁKOVÁ, redaktorka:
Podobné mapy už používají například v Ostravě. Další pomocí nevidomým v řadě měst jsou zvukové hlásiče zastávek. V Novém Jičíně si zase nevidomí mohou už více než rok díky zvukovým nahrávkám projít všechny tamní památky.

osoba:
Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Farní kostel, dominanta města a důležitá součást městské zástavby.

Zuzana KOZÁKOVÁ, redaktorka:
Tyto mapy pro nevidomé jsou nejpodrobnější, jaké u nás vznikly. Zatím zachycují 20 nejfrekventovanějších míst Olomouckého kraje.

Česká televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.