Ve čtvrtině provozoven, kde se připravuje jídlo, loni moravskoslezští hygienici při kontrolách odhalili nedostatky. Krajská hygiena v roce 2015 udělala 2261 kontrol v provozovnách stravovacích služeb.
Za zjištěné závady uložila 601 pokut v celkové výši téměř 1,5 milionu korun. Z kontrolovaných provozů tak bylo pokutováno 27 procent, řekla dnes ČTK krajská hygienička Helena Šebáková.
„Provozovatelům zařízení, ve kterých byly nedostatky nejzávažnější, bylo z důvodu ochrany veřejného zdraví uloženo 49 opatření. Nejčastěji šlo o pozastavení činnosti pro hrubé nedostatky v provozní hygieně, dlouhodobé neprovádění dostatečného úklidu, hromadění nepotřebného inventáře, zaplísnění zdiva v kuchyních i ve skladech,“ uvedla Šebáková.
Hygienici ale při kontrolách odhalili například i chybějící přívod pitné vody nebo našli plesnivé či nahnilé potraviny. Přesto se při srovnání s předchozími lety množství zjištěných nedostatků postupně snižuje. Nejvíce zjištěných závad loni hygienici našli především v provozní hygieně.
„V roce 2015 byla do sledovaných ukazatelů zařazena rovněž nová povinnost provozovatelů týkající se značení alergenů v pokrmech. Nedostatky zde byly nalezeny v 11 procentech. Provozovatelé buď tuto povinnost nesplnili, nebo neuvedli přítomnost alergenů u všech typů pokrmů, případně nezajistili dostatečnou informovanost personálu tak, aby byl schopen předat informace zákazníkům na vyžádání,“ uvedla Šebáková.
Zařízení, kde po kontrole hygieniků bylo nařízeno nějaké opatření, mohou lidé najít také na webových stránkách krajské hygienické stanice www.khsova.cz. Zveřejňována jsou v sekci „Víš kde jíš“.
Přidejte odpověď