Zdravotně postižení připravují chutná jídla přímo mezi námi

foto: PR Konektor

Zdravotně postižení lidé, kteří by těžko sháněli práci, vaří či obsluhují klienty bistra či jídelny Oáza v Sokolově. Po ročním kurzu, kdy skončila udržitelnost projektu, si musejí klienti vydělat na sebe i na pronájem.

Sokolov – Bistro a klienty si vzala pod svá křídla společnost Dolmen, o.p.s., Agentura pro chráněné bydlení. Ta pomohla s vytvořením, ale také udržením pracovních míst pro postižené lidi. „Společnost Dolmen nás požádala o dotaci na celoroční činnost. Nám se projekt líbí. Sami do Oázy chodíme, vaří tam zdravě a dobře. Nám se však nejvíce líbí, že tam fungují lidé, kteří by jinak práci nesehnali. Tady jsou mezi námi úplně napřímo,“ říká místostarostka Sokolova Renata Oulehlová.

Rada města proto doporučila schválit společnosti Dolmen dotaci ve výši 150 tisíc korun. Definitivní slovo budou mít zastupitelé. Jak naznačil starosta Sokolova Jan Picka, jde o novou aktivitu města.

„Můžeme si ji dovolit. Za prvé je zde silné sociální cítění a za druhé předběžné výsledky hospodaření za minulý rok ukazují, že budou nad naše očekávání,“ konstatoval Picka. V současné době pracuje v Oáze šestice lidí. S klienty zde jsou zkušení pracovníci, kteří na přípravu dohlížejí. Na začátku projektu bylo klientů až 11. Ti prošli téměř ročním zkušebním provozem. A mají se co otáčet. Zájem lidí totiž roste. A to tak, že Oáza začíná být pomalu malá.

„Zvýšili jsme produkci. Limitují nás však prostory a kuchyňské vybavení. Zájem o jídla stoupá a my se snažíme vymýšlet stále nové pokrmy,“ konstatuje ředitelka sokolovské pobočky Dolmenu Marcela Radová.

„Je to zdravé a dokonce i dobré. Což je podle mě umění skloubit. Ale na chuť si tu přijde každý,“ myslí si jedna ze studentek, která v si v Oáze u Starého náměstí zakoupila jeden ze salátů. A kolik toho pracovníci denně prodají?

„Záleží na dnech. Většinou kolem 150 jídel, když jsou silnější dny až 200 porcí. Připravujeme saláty, polévky, jedno teplé jídlo a dezert. Zkoušíme denně i dvě vegetariánská jídla včetně dezertů. Děláme i bezlepkovou dietu. Pozor, nejsme však ortodoxní, najdete u nás v nabídce i maso. Vše je zdravé i chutné, protože to připravujeme poctivě,“ říká za Dolmen Gabriela Vrabcová.

Chebský deník
http://chebsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.