Hygienici uložili loni pokuty za téměř 13 milionů korun a nařídili uzavřít či pozastavit činnost 259 restaurací a provozoven hromadného stravování, o 105 víc než v roce 2014, sdělil hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.
Celkem provedli hygienici 23.066 kontrol, k nejčastějším prohřeškům patřily nedostatky v provozní hygieně, ve skladování potravin a neodpovídající stavebně-technický stav provozoven.
„Důležitou součástí kontrol orgánů ochrany veřejného zdraví je také monitorování zdravotního stavu personálu. Loni jsme z provozu vyloučili 1986 pracovníků s podezřením na ohrožení veřejného zdraví vzhledem k tomu, že by mohli být zdrojem nákazy,“ uvedl.
Provozovny kontrolují vedle hygieniků také inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce, ti ale neprověřují zdravotní stav personálu. V novele zákona o potravinách, která je nyní ve Sněmovně, je návrh, aby veškeré pravomoci při kontrole restaurací a dalších provozoven stravovacích služeb převzali zemědělci. Hygienikům by zůstala kontrola stravovacích provozů jen ve školách, nemocnicích či zařízeních sociální péče. Odbory varují před možným zhoršením ochrany pro zákazníky restaurací.
„V roce 2015 bylo uloženo 919 opatření spočívajících v nařízení sanitace, uzavření provozovny či pozastavení činnosti nebo v nařízení likvidace pokrmů. Za tyto prohřešky bylo navrženo 4452 sankcí ve výši 12,934.100 korun,“ uvedl Valenta k dopadům hygienických kontrol.
Dodal, že hygienici pokračují v kontrolách i letos. Do 20. února provedli 2324 kontrol v 2200 provozovnách. „Výsledkem je šest uzavřených provozoven, deset pozastavení výkonu činnosti, 17 nařízení sanitace a ve 24 případech bylo nutné zlikvidovat závadné pokrmy. Za toto období bylo navrženo celkem 397 sankcí ve výši Kč 1,160.700 korun,“ shrnul hlavní hygienik.
Přidejte odpověď