Americké město chce zavést lékařskou asistenci narkomanů

Souhlas i kritiku expertů vyvolal ve středu plán radnice města Ithaca v americkém státě New York zřídit místo, kde by si drogově závislí mohli aplikovat dávku heroinu pod dohledem lékařů.

Zatímco jedna skupina odborníků označuje záměr starosty Svanteho Myricka za odvážnou inovaci, druhá varuje před plíživým přechodem k legalizaci tvrdých drog.

„Musíme zkusit něco nového,“ komentoval Myrick svůj kontroverzní plán. „Mohl by to být vzor pro ostatní města v zemi,“ dodal. Kromě svého sporného návrhu hodlá ve městě zřídit speciální protidrogovou policejní jednotku, zavést program profesního zařazení mládeže a prosadit, aby po drobnějších drogových deliktech nenásledovalo vězení, ale spíš léčba.

Ve speciálně zřízených prostorách by podle ithackého starosty drogově závislí měli přístup nejen ke své dávce, ale i k čistým injekčním stříkačkám, k lékařské pomoci pro případ potřeby a k nabídce léčby. Návrh ale naráží na řadu právních i praktických problémů. Myrick hodlá požádat americké ministerstvo zdravotnictví, aby šíření heroinu označilo za epidemii, což by otevření specializovaného centra v Ithace usnadnilo.

Newyorský guvernér Andrew Cuomo se k návrhu staví zdrženlivě. „S návrhem ithackého starosty nejsem obeznámen. Mohu vám ale říct, že heroin způsobil celostátní krizi,“ řekl agentuře AP.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.