Stačí mi průkaz ZTP na uznání slevy v dopravě?

Dotaz:
Pokud mám průkaz ZTP, stačí to na nárok na slevu v autobuse a vlaku? Nebo musím mít ještě nějaký doklad od dopravce?

Odpověď:
Samotný průkaz ZTP je v ČR uznávaný u všech dopravců. Stačí tedy, když jej při nákupu a kontrole jízdenek předložíte.

Výjimkou mohou být zahraniční dopravci, kteří v Česku také působí. Pojedete-li například autobusem SAD Prešov z Hradce Králové, který má cílovou stanici v Košicích, do Olomouce či do Valašského Meziříčí, pak přestože budete cestovat pouze na území ČR, může se stát, že slevu od tohoto slovenského dopravce nezískáte ani po předložení platného průkazu.

Pokud chcete slevu a dopravce, který vybranou linku obsluhuje, je zahraniční, raději si předem ověřte, zda Vám slevu poskytne.

Podobný problém může být i u některých železničních úseků v ČR, které obsluhuje zahraniční železniční dopravce. Zde rovněž doporučuji se předem  informovat.

My jsem se za Vás zeptali obchodního zástupce německého železničního dopravce Vogtlandbahn-GmbH/trilex, který jezdí trasu Liberec – Zittau.

„Sleva na průkaz ZTP a ZTP/P platí jen, když výchozí stanice a cílová stanice jsou v České republice. Můžete žádat lomené odbavení, ale tím neušetříte moc peněz. Liberec – Hrádek n.N. ZTP 8 Kč + Hrádek n.N. – Zittau 26 Kč = 34 Kč. Normální cena bez slevy je přitom 38 Kč,“ uvedl Uwe Miertschischk, pracovník pro marketing a obchod.

„Jinak je to s doprovodem na průkaz ZTP/P. Doprovod jede bezplatně na celé lince TL 70 a na lince TLX 2 v úseku Liberec – Zittau,“ dodal Miertschischk.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.