Brno-Královo Pole postaví za 60 mil. dům i s bezbariérovými byty

Městská část Brno-Královo Pole plánuje výstavbu bytového domu za 60 milionů korun. Vzniknout by mohl v příštím roce. Nabídne 21 bytů, z nichž bude pět bezbariérových, řekla novinářům starostka městské části Karin Karasová (ANO). Městská část bude projekt financovat sama z rozpočtu.

Na místě plánované stavby nyní stojí dům, který nechá radnice zbořit. „Po demolici postavíme nový čtyřpatrový dům. V podzemí budou garáže, přízemí bude určené prodejnám. V prvním patře bychom chtěli udělat pět bytů pro vozíčkáře, aby měli takové komunitní bydlení,“ uvedla Karasová.

Zbylých 16 bytů by sloužilo občanům, kteří nemají žádný handicap. Podle Karasové by mezi zdravými lidmi a vozíčkáři mohla díky rozdělení bytů vzniknout spolupráce, která by byla pro handicapované prospěšná. „Jsem přesvědčená, že je v rámci výstavby obecních bytů nutné, aby byla část přizpůsobená k takzvané komunitní péči a například jedno patro sloužilo imobilním občanům,“ doplnila Karasová.

Zájemci se do bytů budou vybírat podle pořadníku. Podle Karasové čeká na bezbariérové byty zhruba 150 lidí. Radnice spolupracuje na projektu s brněnskou organizací Domov pro mne, která pomáhá lidem se zdravotním postižením žít běžným způsobem života. „V současnosti v České republice probíhá deinstitucionalizace ústavní péče. Klienti by se měli dostat z ústavů k řádnému bydlení a začlenit se v komunitním bydlení. Na druhé straně si myslím, že spolupráce mezi ústavy a městem není dostatečná a město nemá tolik informací, kolik klientů by mělo dostat chráněné bydlení,“ dodala Karasová.

Brno má kolem 27.000 městských bytů. Královo Pole jich spravuje bezmála 1500.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.