Studenti pomáhají nemocnému chlapci, vybrali už desítky tisíc

ilustrační foto: Lance Neilson / Flickr.com

Studenti zábřežského gymnázia se rozhodli pomoci devítiletému Kubíkovi trpícímu autismem, který se stal obětí selhání sociálního systému a úřední byrokracie. Pod záštitou Nadačního fondu pomoci Karla Janečka pořádají sbírku, která má Kubíkovi pomoci zaplatit osobního asistenta.

Zábřeh – Kuba se v šesti letech ocitl v ústavu, který neodpovídal jeho věku ani zdravotnímu postižení. Navíc bez asistenta, jehož pomoc nezbytně potřebuje. Na celý případ tehdy upozornila Česká televize. Po negativní reakci veřejnosti byl Kubík přemístěn do dětského domova v Zábřehu mezi své vrstevníky.

„Oslovil nás pan Čestmír Horký z Nadačního fondu pomoci Karla Janečka, který je absolventem zábřežského gymnázia. Když jsme se o příběhu malého Kuby dozvěděli, rozhodli jsme se ho podpořit. Vytvořili jsme tým asi dvaceti studentů napříč třídami, který jsme nazvali Gympláci pro Kubíka, a rozjeli projekt,“ popisuje začátky studentka Michaela Zezulová.

Studenti si sami navrhli logo a začali pracovat na propagaci. „Zkontaktovali jsme také dětský domov, kde Kuba žije. Byli jsme ho i navštívit, abychom se s ním seznámili a mohli celou věc lépe pochopit. Pak jsme začali oslovovat firmy, zda by nás podpořily,“ dodává další ze studentek Jana Skřivánková.

Gympláci pro Kubíka si původně dali za cíl vybrat třicet tisíc korun. Osobní asistent pro Kubu ale stojí na celý rok 216 tisíc. Studenti se do sbírky pustili s takovou vervou, že původně zamýšlenou částku už dvakrát zvyšovali. Dnes už chtějí vybrat sto deset tisíc, tedy přibližně polovinu potřebné sumy.

„Původní třicetitisícový limit jsme nastavili po dohodě s nadačním fondem, protože jsme moc nevěřili, že by se nám tolik peněz mohlo podařit získat. Překonali jsme ho ale už za týden. Všechny nás překvapilo, jaký úspěch projekt měl a jak byli lidé ochotní pomoci,“ říká studentka Martina Pumprlová.

Gymnazisté neobcházeli jen firmy, ale potřebné peníze se rozhodli i sami vydělat. „Když byl v naší škole den otevřených dveří, tak jsme vytvořili kavárnu, kde mohli rodiče posedět, zatímco čekali na své děti. Nabízeli jsme kávu i doma upečené sladkosti. Ještě nás čeká maturitní ples, kde bude kasička na příspěvky,“ přibližuje další aktivity Michaela Zezulová.

Velký úspěch měl také koncert šumperských kapel, který uspořádali minulý týden. „Zahráli na něm i studenti našeho gymnázia. Snažili jsme se propojit hudbu s pomocí a jsme rádi, že se to povedlo. Přišlo asi sedm desítek lidí,“ říká Jana Skřivánková.

Studenti si z úspěšně rozjeté charitativní akce vzali i poučení do dalšího života. „Ze začátku nás to možná trochu zaskočilo, ale byla to velká výzva a skutečná šance se jako studenti zapojit a pomoci dobré věci. Hodně nám to dalo,“ shodují se studentky.

Nadšení gymnazistů zaujalo i místní neziskovou organizaci Charita Zábřeh. Rozhodla se věnovat na podporu Kubíka celý výtěžek ze svého společenského plesu. Ten se koná v pátek 29. ledna v Katolickém domě, symbolicky jen kousek od místa, kde má dnes Kubík svůj nový domov.

„Zaujetí studentů bylo nakažlivé, a proto jsme rádi opustili náš vlastní záměr, kterým byl nákup speciálního polohovacího křesla pro seniory v Domovince, a připojíme se s výtěžkem plesu k pomoci malému Kubíkovi. Do studentské sbírky věnujeme celý výtěžek večera, tedy příjmy ze vstupného, za soutěžní losy i zisk z útraty za občerstvení,“ sdělila Jana Skalická ze zábřežské Charity.

Nyní je na kontě přes pětadevadesát tisíc. Do 3. února, kdy projekt končí, zbývá vybrat něco málo přes devět tisíc korun. Nadační fond totiž každý příspěvek násobí takzvaným zlatým řezem – koeficientem 1,62. Ke každé darované stokoruně tak přidá 62 koruny. Studenti se už teď těší, až budou moci výtěžek předat přímo Kubíkovi.

Šumperský a Jesenický deník
http://www.sumpersky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.