Příspěvek na péči, který dostávají zdravotně postižení lidé, se má zvýšit

parlament sněmovna poslanci

Příspěvek na péči, který dostávají zdravotně postižení lidé, by se mohl zvýšit. V úvodním kole projednávání s tím souhlasili poslanci.

Příspěvek by měl od srpna stoupnout o deset procent. Neměnil se devět let. Za příspěvek na péči si mají postižení zajistit opatrování v nějakém zařízení nebo doma. Systémové změny ale přinese podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové z ČSSD až velká novela, kterou její úřad připravuje.

Vládní návrh podle Radiožurnálu podpořily všechny strany. Příspěvek na péči se nezvedl už 9 let a podle poslanců si to lidé s handicapem zaslouží. Výhrady opozice se týkaly spíš systémů, jakým se příspěvky rozdělují. Například TOP 09 by chtěla, aby se zvýhodnilo postižení a potřeba pomoci, tedy někdo by mohl dostat víc a jiný, který nepotřebuje tolik péče nebo je v lepší finanční situaci míň. Podle řady poslanců je příspěvek i přes navýšení pořád ještě nízký.

Stát by to mělo přibližně jednu miliardu korun. Když se návrh připravoval, tak se debatovalo také o variantě, že by se příspěvek zvedal nadvakrát, od července o 5 % a potom od 1. ledna roku 2017 o dalších 5, nakonec ale ministr financí Andrej Babiš kývl na jednorázové zvýšení o 10 %, takže to by mělo přijít 1. srpna letošního roku.

Vzhledem k tomu, že je to první valorizace od vzniku tohoto příspěvku, tedy první valorizace po 9 letech, tak zřejmě tento návrh v Poslanecké sněmovně získá širší podporu. Pro se podle ČT 1 zřejmě přihlásí i některé opoziční strany, byť k tomu návrhu také budou mít svoje výhrady.

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/ řekl pro ČT 1:
Vždycky současná koalice u řady i dalších zákonů vytrhává nějaký dílek a není schopna předložit jednotnou koncepci, aby to do sebe v budoucnosti zapadalo, nicméně samozřejmě bereme, že nějaké navýšení je nutné, takže budeme to podporovat.

Jana HNYKOVÁ, místopředsedkyně hnutí /Úsvit-NK/:
To doufáme, že se nám podaří v rámci novely prosadit pozměňující návrh, který vrátí posuzování příspěvku před rok 2012 tak, jak po tom zdravotně postižení volají.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.