V Rusku podlehlo epidemii chřipky už 50 lidí, na Ukrajině 72

Epidemii chřipky v Rusku podlehlo už 50 nemocných, z nich téměř polovina během posledního týdne.

S odvoláním na statistiky zdravotníků to dnes oznámila agentura TASS. Vysoká nemocnost je podle nich spojená s rozšířením mutací viru prasečí chřipky H1N1. Nejvíce postiženou oblastí je severozápad země, konkrétně Petrohrad.

Ze zaznamenaných případů připadá 96 procent na virus prasečí chřipky, řekla vedoucí moskevské diagnostické laboratoře Anna Somininová. Na 40 procent zachycených virů přitom vykazuje charakteristiky, proti nimž jsou vakcíny neúčinné. Virus H1N1 se v Rusku vyskytuje ve třech mutacích, uvedla Somininová.

K dnešnímu dni byl práh epidemie překročen ve více než polovině ruských autonomních republik, krajů a oblastí, uvedl TASS. Epidemická situace se nevyhnula ani metropoli Moskvě. V nemocnicích jsou zakázány návštěvy, učitelé ve školách mají pravidelně kontrolovat žáky a nemocné do příjezdu zdravotníků izolovat od ostatních.

Největší počet úmrtí, kolem 25, je v Petrohradě, kde je epidemická situace nejhorší. V uralském Jekatěrinburgu byly uzavřeny všechny školy, stejně jako například v Saratově a dalších velkých městech.

Na Ukrajině zemřelo na komplikace provázející chřipkové onemocnění do konce minulého týdne 72 lidí, oznámila agentura Unian. Nejvíce úmrtí hlásí Doněck a Oděsa. V hlavním městě Kyjevě evidují 40.000 nemocných, zemřelo 18 lidí, z toho 11 během posledního týdne.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.