Sociální služby budou mít za půl roku třetího šéfa. A hledá se další

ilustrační foto: Jari / MorgueFile

Vedení Příbrami najalo na obsazení postu ředitele centra sociálních a zdravotních služeb personální agenturu. Čas má do března.

PŘÍBRAM Jedna z hlavních povolebních priorit a největší systémová změna v sociální péči ve městě. Oblast, kterou si vzala na starost zejména místostarostka Alena Ženíšková (ANO), má ale trhlinu na místě nejvyšším. Stále se nedaří natrvalo obsadit post šéfa Centra sociálních a zdravotních služeb Příbram. Vedoucí se tam zatím střídají.

Pro ilustraci. Jako první se loni v létě v čele sloučených sociálních služeb octl Dušan Strakula. Město od počátku proklamovalo, že je ve funkci dočasně. V září jej nahradila Jitka Šperková. Po jejím odvolání na konci listopadu dostává centrum do rukou opět Dušan Strakula, aby jej jako další dočasný vedoucí od února nahradil právník Antonín Hejduk. Ovšem ne natrvalo.

„Je jmenován na dva měsíce, což je doba potřebná k tomu, aby odborná agentura měla dostatek času vybrat definitivního ředitele,“ uvedl starosta Jindřich Vařeka (ANO) s tím, že zmíněná personální agentura se již osvědčila při hledání nového šéfa městských lesů.

Třenice na zastupitelstvech

Ředitele sociálního a zdravotnického centra hledá pro město společnost ISG Personalmanagement. Inzerát na místo s požadovaným bakalářským titulem a praxí v sociální sféře lze najít například na internetovém serveru jobs.cz. Zatím je pátrání bezvýsledné. „Doufám, že budeme úspěšní,“ věří Václav Panenka z ISG Personalmanagementu.

„Běžná inzerce nezabrala, vydáme se proto spíše cestou headhuntingu, budeme adepty na zmíněný post rovnou oslovovat,“ vysvětluje. Pokud by agentura vhodného kandidáta nenašla, zůstane podle Aleny Ženíškové v čele centra nadále Antonín Hejduk. „Bohužel se nám do této chvíle nepodařilo takového odborníka získat. Už dříve se nám přihlásila řada uchazečů, nakonec se však ukázalo, že žádný z nich naše oprávněné požadavky a představy nesplňuje,“ komentuje situaci místostarostka.

Vedení města je ovšem kvůli nejasné situaci kolem Centra sociálních a zdravotních služeb pod neustálým tlakem opozice.

Naposledy dokonce čelilo výzvě k rezignaci. To když k odchodu z čela radnice vyzvali starostu Jindřicha Vařeku a jeho tým zastupitelé klubu Šance pro Příbram. Kromě neschopnosti najít ředitele centra poukázali rovněž na skutečnost, že nově vzniklá organizace není dosud zapsaná v soudním rejstříku. Radní reagovali argumentem, že neregistrování není vinou města, a výzvu opozice odmítli.

Podle někdejšího starosty Příbrami Josefa Řiháka (ČSSD) je problém příbramských sociálních a zdravotních služeb opravdu personálního charakteru. Nespočívá ale pouze v osobě samotného ředitele. Spíše prý v celkovém vyladění týmu.

„Při řízení tak velkého kolosu, jakým jsou v současné době sloučené sociální a zdravotní služby v Příbrami, ani ten nejschopnější ředitel nemůže být úspěšný, pokud není obklopen schopnými lidmi,“ míní Řihák. Poukazuje tak například na trvající angažmá Dušana Strakuly, který je prý úzce propojen s vedením radnice. „Jako volební manažer ANO získal pozici, na kterou příliš nemá schopnosti,“ tvrdí Řihák.

Radnice se neznepokojuje

Místostarostka Alena Ženíšková je navzdory potížím s hledáním stabilního šéfa s projektem spokojená. „Centrum funguje podle naší koncepce, jednotlivé služby jsou provázané a splňují všechny standardy kvality. Jsme rádi, že se můžeme na jednotlivé vedoucí našich středisek plně spolehnout a že péče, kterou klientům poskytují, je na velmi slušné úrovni,“ říká s tím, že pokud opozice za hledáním ředitele vidí jiné zájmy, je jí to upřímně líto.

„Před vznikem centra fungovaly sociální a zdravotní služby v našem městě jako přehršel rozptýlených nekoordinovaných služeb. Díky integraci můžeme navíc lépe dosáhnout na dotace,“ dodává místostarostka. Podle Ženíškové je navíc nutné, aby péče v oblasti sociálních a zdravotních služeb byla podporována napříč celým politickým spektrem.

„Nejde o podporu sociální péče, ale o způsob jednání současného vedení,“ brání se Josef Řihák. Připomíná okolnosti vystoupení odvolané ředitelky Jitky Šperkové na posledním zasedání příbramských zastupitelů. „Přišla se ohradit vůči tomu, jakým způsobem byla odvolána, a dostala v podstatě od vedení vynadáno. A nyní tady máme jakési personální vakuum, přestože podle mě je tu spousta lidí, kteří jsou v sociální oblasti schopní,“ uzavírá Řihák.

Fakta Centrum sociálních a zdravotních služeb (CSZS) Projekt sloučení služeb pro seniory, zdravotně postižené, lidi bez domova či závislé na alkoholu a drogách odstartovalo krátce po volbách z podzimu 2014 nové vedení příbramské radnice. Do provozu jej uvedlo 1. července 2015. Pod centrum spadá Pečovatelská služba, Domov seniorů, Městské jesle a rehabilitační stacionář, Středisko terénních služeb, Azylový dům, Odborné sociální poradenství a Protialkoholní záchytná stanice. Celkem pro město v CSZS pracuje zhruba 150 zaměstnanců. Podobně to mají v Klatovech, Prostějově či Jindřichově Hradci. Podle starosty Jindřicha Vařeky jsou služby namísto několika příspěvkových organizací pod jednou střechou s jedním vedením. „Nejde o žádný experiment, ta města v naší republice, která se rozhodla svou sociální politiku převzít pod kontrolu, k takovému jednoduchému a na první pohled přehlednému uspořádání již dávno přistoupila,“ podporuje Vařeku místostarostka Alena Ženíšková.

Marek Kočovský
Mladá fronta Dnes

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.