Personál je pro ředitelku alzheimercentra na první místě. Klienti jsou pak spokojenější

Soukromé alzheimercentrum, které vzniklo na konci roku 2014 v Jihlavě, vede několik měsíců mladá ředitelka Lýdie Charouzová

Jihlava – Alzheimercentrum v Jihlavě je po prvním roce fungování ze tří čtvrtin obsazené. Jeho ředitelkou je od loňského listopadu Lýdie Charouzová, která předpokládá, že do února letošního roku by měl být domov pro lidi trpící Alzheimerovou chorobou plný.

„Jsme jedno z nejmladších center v rámci celé sítě alzheimercenter v České republice a Slovenské republice. Naše kapacita je 95 klientů, v tuto chvíli máme v centru 72 klientů. Žádosti o umístění se hodně navyšují,“ popsala Lýdie Charouzová situaci kolem volných míst v centru.

Ředitelka zařízení vysvětlila, co je pro ni prioritou. „Snažím se mít na prvním místě klienta i personál. Protože personál je ten, kvůli kterému se klienti u nás cítí dobře,“ odůvodnila svou filozofii Charouzová. „Když budu pracovat ve šroubárně se šroubky, tak těm je jedno, jestli je vyrábím a jsem u toho naštvaná. Ale když se u nás bude o klienta starat naštvaný personál proto, že je nespokojený, či se čtyři dni po sobě pořádně nevyspal, tak potom nebude péče o klienta dobrá,“ dovysvětlila ředitelka způsob uvažování o práci v centru.

V centru žijí lidé s různými fázemi demence. Péče o ně je rozdělená mezi sestry, pečovatelky a ergoterapeutky. Posledně jmenované zaměstnávají klienty ve volném čase. Lidé proto například vyrábějí nejrůznější věci, malují nebo zpívají. „Co se týče pečovatelské péče, tak na denní směně máme deset pracovníků. Chceme, aby klienti byli maximálně opečováváni,“ poznamenala ředitelka Charouzová. Den pobytu v zařízení vyjde na 490 korun. Měsíčně proto klienti, respektive jejich blízcí, zaplatí za pobyt v jihlavském alzheimercentru přes patnáct tisíc korun. Starobní důchody klientů proto ve většině případů na pobyt nestačí, a rodiny musejí sáhnout do vlastních kapes.

Klienti žijí na jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích. Poskládat je tak, aby si navzájem vyhověli, není příliš snadné. „Na dvoulůžkové pokoje k sobě dáváme klienty se stejnou úrovní zdravotního a mentálního postižení. Paradoxně je to ale někdy problém a ti lidé spolu nemohu bydlet. Snažíme se tedy k sobě dávat ty klienty, kteří si rozumí a sedávají spolu například při obědě,“ uvedla zajímavost ředitelka.

Nemoc postihuje více ženy než muže

Co se týče pohlaví, tak v centru převládají ženy nad muži. „Alzheimerova choroba více postihuje ženy než muže, i když to nedokážu zdůvodnit,“ řekla Lýdie Charouzová. Denní režim klientů se snaží kopírovat jejich zažité návyky. Lidé z Alzheimerovým onemocněním totiž příliš nemají rádi změny. V jihlavském centru proto snídají většinou tak, jak byli zvyklí z domova. Pokud chtějí déle spát, tak není problém. „Po snídani se klienti rozdělí na různé aktivity, kterým se celé dopoledne věnují. Poté přijde na řadu oběd a po něm například kafíčko nebo nějaké další aktivity. Později jsou dvě večeře, po kterých se někteří dívají na televizi, jiní jdou spát,“ dodala Charouzová.

Protože soukromé alzheimercentrum není zařazené do krajské sítě sociálních služeb, nepobírá od kraje žádnou dotaci. „Náklady kryjeme z příspěvků klientů. Tím ovšem neříkám, že dotace nepotřebujeme. Každá koruna se hodí, například na vybavení centra – křesla, vozíčky a další potřeby,“ namítla ředitelka.

Tento týden v úterý se v zařízení konala benefiční akce pro širší veřejnost, která podpořila děti s cystickou fibrózou. Někteří klienti si ve spolupráci s personálem nacvičili loutkové představení. Veřejnost si mohla zakoupit výrobky klientů centra.

Alzheimerova nemoc narušuje část mozku a způsobuje pokles takzvaných kognitivních funkcí – myšlení, paměti a úsudku. Bývá nejčastější příčinou demence. Nejdříve se u nemocného zhoršuje krátkodobá paměť a není schopen se postarat o některé věci v domácnosti. Rychlost, kterou nemoc postupuje, se u každého postiženého liší. Nemocný má však čím dál větší problémy s vyjadřováním, rozhodováním, nedokončuje myšlenky, je zmatenější. Mění se celá jeho osobnost. V posledních stádiích nemoci už vůbec není schopen se sám o sebe postarat.

JANA KODYSOVÁ
Jihlavský deník
http://www.jihlavsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.