Tři králové letos na Kroměřížsku vybrali přes milion korun

ilustrační foto: Ian Britton / Free Foto

Začátek roku patří už tradičně Tříkrálové sbírce. Letošní byla v regionu premiérová v tom, že s koledníky vyrazil i bílý kůň, do výtěžku se ovšem promítla i aktuální situace kolem běženců.

„Kvůli problémům s migrací vybraná cifra malinko klesla, lidé mají strach,“ potvrdila Deníku ředitelka Oblastní charity Kroměříž Anna Valachová. Lidé se podle ní často báli, že peníze půjdou právě na podporu migrantů v Česku, proti čemuž řada z nich bojuje.

„Občas odmítli peníze dát nebo si to rovnou napsali na dveře. Prostě nechtěli, aby částku dostali nesprávní lidé,“ poznamenala ředitelka. Přímo v ulicích ale podle ní k žádnému problému nedošlo. Naopak, lidé v Kroměříži i okolních obcích byli velmi milí a ochotní, což prý pro některé Charity v Česku tak docela neplatilo.

„Jinde si koledníci vyslechli řadu sprostých nadávek, nás na Kroměřížsku se to ale netýkalo,“ oddechla si Anna Valachová s tím, že koledníci obvykle občany na ulici překvapují, proto ani vhozené mince nedosahují vysokých obnosů: v nádobkách končí většinou drobné. „Při počítání jsme ale v pokladničce našli mimo jiné čtyři dvoutisícovky, jednadvacet tisícovek a nechyběly ani dolary,“ usmála se ředitelka kroměřížské Charity. Ujistila, že radost mají ale ze všech darů: malých i velkých.

„Znamená to, že lidé i přes aktuální situaci poskytnou peníze potřebným,“ míní ředitelka. Vybraná částka letos poputuje na takzvanou přímou pomoc, což znamená lidem, kterým chybějí peníze na jídlo a léky: hendikepovaným, maminkám v nouzi a podobné. A potřební jsou za velkorysé dary náležitě vděční.

„Díky lidem, kteří dají dar, mám na drahé léky, nemohla bych si je dovolit. Mnozí si neuvědomují, jak je těžké být nemocný a nemít na prášky proti bolesti. Jsem ráda za ty, kterým to není jedno, díky nim žiju i já,“ řekla Deníku například seniorka z Kroměříže, která kvůli svým potížím nechtěla být jmenována. I jiní lidé v regionu ale věří, že podobné sbírky stále mají smysl. „Tři krále jsme v Kroměříži potkali se synem. Co mě opravdu překvapilo, že vytáhl z kapsy třicet korun na svačinu a všechny je hodil do kasičky. I já jsem přispěl, je to na dobrou věc,“ poznamenal třeba tatínek Pavel Bříza s tím, že člověk zkrátka nikdy neví, kdy takovou pomoc bude potřebovat právě on.

CELKEM: 1 052 462 Kč
Město Kroměříž: 253 361 Kč
Kroměřížsko: 356 227 Kč
Kvasicko: 84 665 Kč
Hulínsko: 139 700 Kč
Chropyňsko: 157 918 Kč
Koryčansko: 60 591 Kč

DANIELA ZEDNÍČKOVÁ
Kroměřížský deník
http://kromerizsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.