Lidé z Hájů u Chebu chtějí ochránit před hlukem, kraj je pro

Obyvatelé chebské čtvrti Háje se včera obrátili na krajské zastupitele, aby schválili vybudování protihlukových stěn kolem loni otevřeného obchvatu Chebu.

Hluk ze silnice jim vadí, přestože podle dosavadních měření nepřekračuje limity. Náměstek hejtmana Jakub Pánik (ČSSD) dnes přislíbil, že kraj a správa silnic připraví projekt možných řešení.

Podle jednoho z obyvatel Hájů Miroslava Hlavizny hluk obtěžuje lidi i v domech, které přímo s obchvatem nesousedí. „Ráno nemusím mít budíka, protože v 5:00 mě probudí hluk projíždějících aut. A to je zima a jsou zavřená okna,“ řekl.

Podle něj by pomohla jak protihluková bariéra, tak třeba i snížení rychlosti. Na obchvatu je nyní povolena maximální rychlost 90 kilometrů za hodinu, ale rovná silnice svádí k ještě rychlejší jízdě.

„Pokud si ochranu zaslouží zvířátka žijící v lesích nebo občané, kteří jsou dnes ve výkonu trestu v Kynšperku, tak si ochranu před hlukem zasloužíte taky,“ řekl krajský radní Petr Šindelář (ODS).

Krajský zastupitel a starosta Chebu Petr Navrátil (ČSSD) řekl, že obchvat byl naplánován už před 20 lety. „Můžeme se do budoucna bavit o tom, že pokud doprava poroste, jestli by nemělo město postavit nějaké protihlukové opatření,“ uvedl Navrátil. Podle něj je ale třeba zaujmout stejný postoj i k lidem na sídlišti Spáleniště, kteří jsou zatíženi také a žije jich tam ještě více.

Připomněl, že měření hluku byla součástí kolaudačního řízení stavby a hygienická stanice nezjistila překročení limitů

Josef Házy z Hájů dnes také argumentoval tím, že sice obchvat byl dlouhá léta v územním plánu nakreslen, ale město v Hájích prodávalo pozemky jako v klidové zóně. „Prosíme, pomozte nám, myslíme, že ta finanční zátěž by nebyla taková, aby město nebo kraj zatížila,“ uvedl Házy.

Náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik (ČSSD), který je také z Chebu, řekl, že obchvat ulevil obyvatelům ulice 17. listopadu. „Tam jezdila auta ne sto metrů od domu, ale deset metrů,“ řekl dnes Pánik.

„Podstatné ale je, že v novém území vzniknul obchvat, který znepříjemňuje život desítkám lidí. Já jsem to probíral s ředitelem krajské správy silnic a v březnu nebo dubnu provedou kontrolu. Sice to splňuje limity hluku, ale já nabízím, že se domluvím s krajskou správou silnic, že zpracuje projekt, a budu informovat zastupitelstvo a radu o finančních nákladech,“ uvedl Pánik.

Připustil, že odhadované náklady nejsou vysoké. Podle obyvatel Hájů by mělo jít podle zvoleného řešení o 1,5 až tři miliony korun.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.