Pozor na závislost u seniorů!

ilustrační foto: Photoxpress

Centrum Advaita je zřejmě jediná v republice, která se zabývá závislostí u starších lidí

Liberec – Neusne vaše babička bez prášku na spaní? A děda chodí nějak často na pivo? Liberecká Advaita varuje, že závislým se můžete stát v jakémkoli věku. Svědčila o tom živá debata, která se včera odpoledne rozproudila v libereckém středisku Kontakt.

„Nemáme žádná čísla, ale stále častěji jsme dostávali podněty především z pobytových zařízení, kde pečují o seniory. Závislost u starších lidí je problém, který dosud nikdo neřešil a v rámci republiky jsme možná jediní, kdo se jim zabývá,“ vysvětlila Drahuše Tkáčová, která pracuje jako adiktolog pro Centrum ambulantních služeb Advaita.

Pilulky na spaní nebo frťánek?

Jak dále uvádí, nejčastějšími problémy jsou léky, alkohol a kupodivu i gamblerství. „Ve stáří člověk řeší spoustu problémů, odchod blízkého člověka, ztráta zaměstnání, pak je snadné závislosti podlehnout,“ varuje Tkáčová. A za pravdu jí dávají přítomní senioři. „Já myslím, že se to týká hlavně ženských,“ odpověděl hlasitě jeden z přítomných pánů na otázku, zda se člověk může stát alkoholikem i v pozdním věku. I u zúčastněných dam tím sice vzbudil salvu smíchu, všichni si však uvědomují vážnost tématu.

„Před odchodem do důchodu je důležité si vybudovat vztahy, najít koníčky,“ vypráví starší muž, který, jak sám přiznává, měl problémy s alkoholem. „Já z toho vlaku stihl vyskočit. Kamarádi, kteří nestihli, už tady nejsou,“ pokračuje.

Dvacet let na prášcích

„Je pravda, že závislosti zhorší kvalitu života. Postižený člověk upozaďuje rodinu, přátele. Dostává se s nimi do konfliktu. A samozřejmě se to odrazí i na zdravotním stavu,“ vysvětluje Tkáčová, proč je problém tak vážný. Podle ní je důležité apelovat také na lékaře, aby hlídali, komu a co předepisují. „Měli jsme tady paní, která dvacet let užívala prášky na spaní,“ poznamenala. Podle ní se to týká i léků na bolest, ke kterým se lidé uchylují častěji, než by museli. „Možná za to může trochu pohled typu, vždyť už je to v tomhle věku jedno. Což je samozřejmě špatně,“ upozornila adiktoložka a dodala, že v případě, kdy si někdo všimne problémů s návykovými látkami u sebe nebo svých bližních, může se obrátit právě na Advaitu.

GABRIELA VOLNÁ GARBOVÁ
Jablonecký deník
http://www.jablonecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.