Zvýšení příspěvku na zaměstnávání postižených prošlo sněmovnou

ilustrační foto: LeoSynapse / sxc.hu

Poslanecká sněmovna včera schválila návrh, který zvýší příspěvek na zaměstnávání postižených lidí. Celkem si zaměstnavatelé polepší až o 1 500 Kč.

Od ledna došlo ke zvýšení minimální mzdy u příjemců invalidního důchodu a to z 8 000 na 9 300 Kč, to je pro postižené skvělou zprávou, pro zaměstnavatele to ale znamená jen více vrásek kvůli zvýšeným pracovním nákladům.
Naštěstí pro ně, ale včera Poslanecká sněmovna schválila návrh předsedy poslanců ČSSZ Romana Sklenáka, který zvyšuje příspěvek na zaměstnávání příjemců invalidního důchodu z 8000 na 8 800 Kč a zároveň navyšuje státní dotaci na další náklady spojené se zaměstnáváním lidí s postižením a to z 2 000 na 2 700 Kč. Příjemci příspěvku mohou být ti zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají minimálně 50% lidí s postižením.
Příspěvky u zaměstnávání osob zdravotně znevýhodněných se měnit nebudou. Zůstanou tedy na 5 000 Kč a 1 000 na další náklady.
Ministryně MPSV Michaela Marksová ke změně uvedla:
„Není naším zájmem, aby nejrůznější chráněné dílny, tedy ti zaměstnavatelé, kteří skutečně poctivě zaměstnávají zdravotně postižené, zkrachovaly. Potom by ti lidé neměli kde pracovat, protože na normálním trhu práce zaměstnání neseženou,“
Celá novela teď putuje do Senátu. Pokud bude schválena, mohla by vejít v platnost ještě do konce března letošního roku, což by znamenalo, že by zaměstnavatelé získali vyšší příspěvky už za první čtvrtletí roku 2016.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.