Prasečí chřipka dorazila do Ruska, má i oběti na životech

Nejméně tři oběti si zatím v Rusku vyžádal virus prasečí chřipky, který se do země podle ministryně zdravotnictví dostal nejspíš z Ukrajiny.

 

V Jekatěrinburgu nákaze podle lékařů podlehl padesátiletý pacient, další dvě oběti jsou hlášeny z okolí Petrohradu, devětačtyřicetiletá žena a sedmačtyřicetiletý řidič sanitky. Oznámila to agentura Interfax.

Skutečný počet obětí může být podle serveru Newsru.com vyšší: v Petrohradu prý na zápal plic vyvolaný virem prasečí chřipky zemřelo už sedm lidí, další čtyři ve Volgogradu. V Adigejské autonomní republice na jihu země byl potvrzen jeden smrtelný případ, v podezření je ale dalších pět úmrtí. Od začátku zimy čtyři dospělí a jedno dítě podlehli prasečí chřipce v Dagestánu na severním Kavkaze.

V Jekatěrinburgu lékaři stále bojují o život čtyřiačtyřicetileté pacientky, která je připojena na umělé plíce. Komplikace přičítají lékaři tomu, že se žena dlouho pokoušela vyléčit sama.

Podle ministryně zdravotnictví Veroniky Skvorcovové prasečí chřipka dorazila z Ukrajiny, kde podle tamních úřadů podlehlo viru H1N1 nejméně 25 lidí. „Prasečí chřipka byla z Ukrajiny zanesena do Rostovské oblasti, kde už jsou první úmrtí,“ řekla ministryně Interfaxu a ujistila, že ruské úřady samozřejmě pomohou oblastem ovládaným separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny.

Proti chřipce, včetně viru H1N1, je očkovaná skoro třetina ruské populace, na Ukrajině sotva desetina, poznamenal vládní list Rossijskaja gazeta.