Dvě děti se v Praze přiotrávily plynem unikajícím z kotle

Dvě děti ve věku 15 a devět let se ve čtvrtek v pražské čtvrti Motol přiotrávily oxidem uhelnatým unikajícím z plynového kotle.

 

Záchranná služba je společně s rodiči, kteří měli rovněž zdravotní potíže, odvezla do nedaleké nemocnice Motol. ČTK to sdělila mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová. Nemocnice obě děti přijala, k jejich zdravotnímu stavu se ale vyjádřit nemůže.

Kolaps dvou dětí v jednom z bytů ve Weberově ulici byl operačnímu středisku záchranné služby nahlášen večer po 18:00. Už v prvním patře domu varoval záchranáře hlasitým alarmem detektor oxidu uhelnatého, který má od konce loňského roku už každá posádka.

Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, čichem ho nelze poznat. V těle vytěsňuje z buněk a tkání kyslík. Jako první napadá mozkové buňky, hrozí celoživotní poškození. Otrava postupuje velmi rychle – příznakem je červenání kůže, bolest hlavy, závratě, zvracení, poruchy zraku a dechu, bezvědomí.

První pomoc spočívá v rychlém přísunu čerstvého vzduchu, je nutno otevřít okna a důkladně větrat. Zachránci musí dbát také na své bezpečí, otrava hrozí i jim. Postiženého by měli vynést na čerstvý vzduch a zavolat tísňovou linku 155, kde jim dispečerka poradí s dalším postupem.

Otravám zabrání pravidelné odborné kontroly plynových spotřebičů a komínů, možností je také instalace čidla, které odhalí zvýšené množství oxidu uhelnatého v bytě. Ročně vyjíždějí posádky pražské záchranné služby ke stovce intoxikovaných osob.