Dívčí katolická střední škola otevřela za podpory Prahy 1 chráněnou dílnu

foto: Paolo Neo / public domain photos

Sociální začlenění, pracovní uplatnění, zlepšení ekonomického statutu a další formy podpory nabízí handicapovaným dívkám a mladým ženám chráněná dílna Inspirace, zřizovaná Dívčí katolickou střední školou a od nynějška sídlící na adrese Ve Smečkách 10. Tam může působit díky Městské části Praha 1, která pro tento účel poskytla nebytový prostor.

„Tento sociálně zaměřený projekt výrazně pomůže různě znevýhodněným dívkám a mladým ženám k lepší budoucnosti. V chráněné dílně Inspirace Ve Smečkách 10 dostanou šanci na prohloubení svých dosavadních znalostí, ale naučí se také novým věcem, a díky tomu tak zvýší svoje možnosti při profesním i osobním osamostatnění,“ uvedla předsedkyně sociálního výboru Zastupitelstva MČ Praha 1 Šárka Táborská, která se spolu s dalšími osobnostmi zúčastnila slavnostního otevření i vysvěcení dílny a jež byla iniciátorkou podpory tohoto projektu.

Městská část Praha 1 pro jeho potřeby poskytla nebytový prostor s výrazně sníženým nájemným. „Umístění chráněné dílny Inspirace na uvedené adrese není rozhodně náhodné, ale je součástí naší dlouhodobé snahy o změnu charakteru a vnímání této lokality. V sousedství už působí sociální podnik Kavárna Bílá vrána a jen pár kroků odtud, v Žitné ulici, bude v polovině roku otevřeno Středisko pomoci ženám v sociální nouzi,“ vysvětlila Šárka Táborská.

Dívčí katolická střední škola se sídlem v Platnéřské 4 je dvouletá a je určena studentkám sociálně, zdravotně a mentálně znevýhodněným. Maximální počet dívek ve škole je 52. Studentky jsou rozděleny do dvou ročníků a každý ročník pak do dvou tříd. Dívky si samy uklízejí, vaří a učí se jedna druhé porozumět a pomoci si navzájem. Základem školy je atmosféra vzájemné důvěry.

Škola je jako jediná v ČR registrovaným poskytovatelem sociálních služeb a její kvalifikovaní školní pečovatelé se starají o třicet seniorů v jejich domácnostech. Na této službě se podílejí i studentky školy v rámci svých povinných odborných praxí. „Některé studentky chodí na praxi i do našeho Střediska sociálních služeb a máme s nimi velmi dobré zkušenosti,“ pochválila Šárka Táborská.

A pochvaly se dočkala i ona. „Dlouho jsme hledali takovýto prostor, ale naštěstí jen do té doby, než jsme oslovili Městskou část Praha 1,“ prohlásil ve vyzdobené a zcela zaplněné chráněné dílně Inspirace spokojený ředitel školy Luboš Hošek.

V dílně naleznou útočiště absolventky školy, které kvůli povaze svého handicapu nezískaly uplatnění na trhu práce, ale i další mladé invalidní ženy. K dispozici jim jsou psycholog, sociální pracovník i Křižovnická pečovatelská služba. V dílně se budou věnovat hlavně tvorbě textilních výrobků, ale rovněž drobných dekoračních předmětů, svíček nebo mýdel.

Dalším podporovatelem školy i chráněné dílny je Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. „Výbor dobré vůle stál u zrodu Dívčí katolické střední školy a finančně podpořil i zřízení chráněné dílny,“ řekla jeho ředitelka Milena Černá, která se slavnostního otevření dílny také zúčastnila.

27. ledna uplyne už dvacet let od úmrtí zakladatelky Výboru dobré vůle Olgy Havlové.

Parlamentní Listy

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.