Žáci s různými druhy postižení budou začleňováni do běžných tříd

Od příštího školního roku budou školy povinně začleňovat do běžných tříd i žáky s různými druhy postižení. Nařizuje to novela školského zákona.

Prima FTV

Zatímco ministerstvo školství si nad svým návrhem mne ruce, ředitelé škol už tak nadšení nejsou, zřizovatelé dokonce mluví o fiasku.

Ministryně školství Kateřina Valachová se snaží obhájit před řediteli a zřizovateli škol novelu zákona, která stanovuje mimo jiné i společné vzdělávání. Ti už teď upozorňují na řadu problémů.

Jana ČERNOCHOVÁ, starostka MČ Praha 2 /ODS/:
Já ten návrh toho zákona považuji za velmi nešťastný a jsem i ráda, že tady dneska pani ministryni máme, že uslyší ty názory od těch profesionálů.

Hana VÍTOVÁ, ředitelka ZŠ Na Smetance:
Myslím si, že své problémy určitě přinese. Myslím si, že zejména ve stránce té nárokovosti, zejména v ekonomické oblasti si myslím, tam bude úplně největší problém.

Lenka BOUROVÁ, ředitelka ZŠ Botičská:
Činí se tu nároky na vedení školy, na učitele. Učitelé budou muset ještě více vlastně klást důraz na individuální přístup k těm dětem.

redaktor:
Podle ministryně jsou všechny obavy zbytečné. O každé dítě bude postaráno.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /nestr. za ČSSD/:
Především si slibuji spravedlivější financování a to, že skutečně s konkrétním dítětem , s jeho speciální vzdělávací potřebou budou spokojeny konkrétní peníze a ty ta škola skutečně dostane.

Jana ČERNOCHOVÁ, starostka MČ Praha 2 /ODS/:
Máme obavu, že nebudeme mít dostatek finančních prostředků, protože už nyní dotujeme asistenty pedagogů, kteří pracují s dětmi v inkluzi.

redaktor:
Zřizovatelé upozorňují i na další problémy, například, když rodiče budou požadovat bezbariérový přístup do školy a půjde o historicky chráněný objekt nebo se přístup nedá technicky vyřešit.

Jana ČERNOCHOVÁ, starostka MČ Praha 2 /ODS/:
Pokud ten požadavek od rodičů a to právo těch rodičů právě dané tím paragrafem 16, tak to bude způsobovat samozřejmě obrovské pPrima FTVroblémy a my ty rodiče nebudeme moct uspokojit.

redaktor:
Ministerstvo školství chce ještě o definitivní podobě společného vzdělávání s řediteli a zřizovateli škol diskutovat.

Prima FTV

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.