Pacienti si znovu mohou vyzvedávat konopí na elektronický recept

ilustrační foto: PhotoRack.net

Pacienti si léčebné konopí mohou znovu vyzvedávat na elektronický recept. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) dnes v poledne spustil konopný registr, jeho provoz zajišťuje sám.

ilustrační foto: PhotoRack.net

Kvůli sporům o autorská práva nefungovaly aplikace, které užití konopného registru umožňovaly. Soud v předběžném opatření zakázal ústavu je užívat, podle firmy Tronevia užíval SÚKL její software neoprávněně.

Elektronické recepty na léky a centrální úložiště by měly podle ředitele SÚKL Zdeňka Blahuty začít znovu plně fungovat zřejmě v březnu.

Tronevia považuje systémy elektronického receptu, hlášení závad léčiv a další aplikace za svá autorská díla. SÚKL se proti předběžnému opatření odvolal.

„Odmítli jsme další vydírání ze strany dodavatelské firmy v systému IT. SÚKL se snaží vše řešit svými prostředky. Podstatné je, že ústav funguje a dnes ve 12:00 byl spuštěn konopný registr. To znamená, že pacienti, kteří používají přípravky s léčebným konopím, se zase budou moci vrátit do elektrického módu,“ sdělil Blahuta.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) označil postup firmy za vydírání. „Pokračování podpory servisu elektronických agend je podmíněno současným podpisem uznání jakýchsi autorských práv, která nejsou vyčíslena a mohou údajně šplhat na stovky milionů korun,“ uvedl.

Podle Blahuty se závislost SÚKL na dodavateli v minulosti „dlouhodobě budovala“ a nyní končí, instituce chce mít systémy ve své správě. Ministr potvrdil, že Tronevia nedostane ani připravovanou zakázku za desítky milionů, kterou měla získat. V listopadu žádal vládu o schválení přidělení zakázky za 50 milionů korun bez soutěže, aby se provoz dál zajistil.

Tronevia v prosinci uvedla, že systémy vytvořila v letech 2012 až 2014, smlouvy na ně vypršely ústavu k loňskému srpnu a dál je provozoval sám bez licencí. Firma vznikla v roce 2011. Některá média psala, že zakázku na správu centrálního úložiště vyhrála společnost půl roku po svém vzniku, sama ji neprovedla a zajistil ji její subdodavatel IT Vítkovice Solutions. Za čtyři roky Tronevia prý získala od ústavu přes 100 milionů korun.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.