Příspěvek 1200 Kč dostanou i invalidé

Mimořádná únorová valorizace penzí je již připravena. Peníze dostanou nejen senioři, ale i vdovy či sirotkové

Praha – Novoroční „dárek“ v podobě příspěvku 1200 korun k únorové penzi je už oficiálně nachystán.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) dokončila přípravy na jednorázovou výplatu částky, kterou lidé v únoru dostanou automaticky v termínu jejich penze, není třeba o příspěvek žádat.

Peníze obdrží všichni lidé pobírající důchod, tedy nejenom senioři. O 1200 korun si jednorázově v únoru polepší i poživatelé invalidního, vdovského, vdoveckého či sirotčího důchodu. Pokud má důchodce nárok na výplatu více důchodů, náleží mu příspěvek jen jednou.

Regionálnímu Deníku to včera potvrdil ústřední ředitel ČSSZ Vilém Kahoun. „ČSSZ ve velmi krátkém časovém období zajistila nezbytné kroky a práce, aby důchodcům mohla v únoru letošního roku příspěvek vyplatit,“ připomněl Kahoun. Sněmovna a Senát totiž schvalovaly vyplacení příspěvku až na konci listopadu, respektive na začátku prosince.

Na účet, nebo poštou

Příspěvek se vyplatí stejným způsobem, jakým se vyplatí důchod v únoru 2016, to jest v hotovosti nebo na účet důchodce. Lidé, kterým je důchod vyplácen prostřednictvím důchodové služby České pošty, obdrží dva ústřižky výplatního dokladu, na jednom bude uvedena výše důchodu a na druhém výše příspěvku.

Na příspěvek mají nárok důchodci, kterým byl důchod přiznán do 31. 12. 2015. Tím, že jde o příspěvek, nevztahují se na něj některá pravidla důchodů: Jednorázový příspěvek nelze postihnout výkonem rozhodnutí (exekucí), nárok na příspěvek nepřechází na jiné osoby a je osvobozen od daně z příjmů. Pokud se prokazuje výše příjmů (např. pro účely dávek státní sociální podpory), k příspěvku se nepřihlíží.

Částka 1200 korun je vůbec nejvyšší jednorázovou sumou, kterou stát vyplácí. Poslední podobný příspěvek (1000 Kč) stát posílal v červnu 2004, tehdy jako kompenzaci DPH. Vláda o vyplacení mimořádného bonusu rozhodla kvůli tomu, že pravidelná valorizace v lednu je v průměru jen 40 korun, a to kvůli loňské nižší inflaci i nízkému růstu reálných mezd. Na základě těchto dvou údajů (růst cen a třetina růstu reálných mezd) se navýšení mezd počítá.
Jak ale minulý týden na TV Prima uvedl místopředseda hnutí ANO Jan Volný, vládní koalice by chtěla nový mechanismus na mimořádné valorizace. Podle Volného by místo zákona mohlo stačit vládní nařízení, na jehož základě by šlo penze okamžitě zvýšit o 1,7 procenta v případech, kdy je inflace velmi nízká, což byl příklad loňského roku (inflace jen 0,4 procenta).

Rostoucí ekonomika momentálně sanuje celý důchodový účet: ten loni skončil v minusu „jen“ 33,6 miliardy korun, v roce 2014 jsme si na důchody museli půjčit skoro o deset miliard korun více (43,4 miliardy Kč). Že se podnikům daří, ukazují data ČSSZ o vybraném pojištění, to bylo loni rekordní, vybralo se 394,5 miliardy korun.

Důchody v číslech ) Starobní penzi pobírá přes 2,3 milionu lidí. Celkově se vyplácí 3,5 milionu různých typů důchodů. ) Průměrný důchod na konci září byl 11 334 korun, ale přes 180 tisíc lidí bere méně než 8500 korun a jsou na hranici chudoby. ) Vláda nyní řeší maximální věk odchodu do penze. Nyní není stanoven, ale má být 65 let.

JAN KLIČKA
Pražský deník
http://www.prazsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.