Petr Kumstát počtvrté v řadě získal titul českého šampiona

ilustrační foto: Flickr.com

Letošní finálový turnaj v kuželkách Českého svazu tělesně postižených sportovců se prvně konal na kuželně v Opavě. Sem se sjeli všichni nominovaní, čili ti, kteří absolvovali ze šesti turnajů Českého poháru minimálně pět.

Opava – Nechyběl mezi nimi ani děčínský Petr Kumstát, který měl před samotným zahájením turnaje v kapse titul za vítězství v celém seriálu Českého poháru v kategorii lehce postižených LP1. Tento ceněný titul získal podeváté v řadě.

V kategorii LP1 se do finále nominovali tři hráči. Mimo Petra Kumstáta i Jiří Polášek z Jiskry Rýmařov, který přijel díky svým letošním výsledkům v krajském přeboru, kdy má průměr kolem 430 kuželek, v roli favorita. Posledním hráčem byl Stanislav Heiser z místního kuželkářského oddílu. Všichni sportovci to znají, role favorita je ošidná a zde se to opět ukázalo. Kumstát nastoupil proti Poláškovi až v poslední dvojici a každým hodem už do plných se mu vzdaloval až na rozdíl 20 kuželek (celkově 143). A když v dorážce přidal dalších 28, vedl po polovině zápasu o 48 kuželek (celkově 224). Při pohodě, v jaké hrál, bylo o titulu prakticky rozhodnuto. Když si vyměnili dráhy, přidal do plných ještě dvě a před dorážkou vedl o rovných 50 kuželek. Zodpovědně dohrál dorážku, sice už jen 54, ale při celkovém součtu to dělalo 426 kuželek; to bylo vítězství o 42 a čtvrtý mistrovský titul v řadě.

V kategorii LP2 získal titul překvapivě Jaroslav Brázda z Hranic, který porazil 446 kuželek a odsunul na 2. místo loňského vítěze Jana Šmerdu z Kuželkářského klubu Blansko, který zaostal o 28 a na 3. místo Jana Pavloska z Baníku Ostrava, který zaostal o dalších 13 kuželek.

I v lehce postižených ženách favoritka neuspěla. Jana Martiníková z Kuželek Horní Benešov, loňská mistryně, se musela sklonit před svou oddílovou kolegyní Janou Kašparovou, která nahrála 405 a zvítězila o pouhých 10 kuželek. Bronz získala za výkon 356 Věra Thielová z KK Blansko. V kategorii TP ženy se bohužel titul neuděloval. Po onemocnění Majárové z Baníku Ostrava se na finále dostavily pouze dvě ženy a podle pravidel kuželek ČSTPS se o titul nebojovalo.

Až v poslední kategorii TP muži se prosadil favorit Zdeněk Dočkálek z Kovohutí Břidličná. Nahrál 553 a své dva oddílové kolegy porazil rozdílem třídy. Petra Švédíka o 123 a Bohuslava Kocurka o 188 kuželek. Posledními oceňovanými při slavnostním vyhlášení byli tradičně Kuželkáři roku v kategorii žen a mužů. Za rok 2015 to byli Zdeňka Lacinová a Petr Kumstát.

Nyní bude čtyři měsíce pauza a první turnaj ročníku 2016 se koná v dubnu na kuželně ČKD Blansko.

Děčínský deník
http://www.decinsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.