Moravskoslezští záchranáři zažili rušnější Silvestr než loni

ilustrační foto: MorgueFile

Náročnou službu mají za sebou záchranáři v Moravskoslezském kraji, kteří měli o letošní silvestrovské noci o 70 výjezdů více než při loňských oslavách.

foto: MorgueFile

Od silvestrovského rána až do dnešních 07:00 vyjížděli ve 421 případech. Je to o přibližně 40 procent více, než kolik činí dlouhodobý průměr událostí v regionu. Pomáhali lidem zraněným pyrotechnikou, pacientům po pádech či s řeznými zraněními od skla. Zasahovali ale i u opilostí a otrav alkoholem nebo epileptických záchvatů, řekl ČTK mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

„Jen od silvestrovské půlnoci do dnešního rána musely posádky zdravotnické záchranné služby zasahovat ve 127 případech, nárůst událostí v této době činil trojnásobek oproti běžným nocím,“ podotkl Humpl.

Šest lidí se v kraji zranilo při odpalování zábavní pyrotechniky. Jeden pacient byl zraněn těžce, u ostatních byli poranění lehká nebo středně závažná. Lidé si nejčastěji poranili ruce nebo hlavu.

„V této souvislosti jsme nezaznamenali případy, kdy by byl přímo ohrožen život,“ uvedl mluvčí.

Podle něj byli záchranáři od půlnoci vysláni k pěti desítkám poranění, mezi nimiž dominovaly pády se zraněními hlavy či končetin a řezná poranění od skla. „V téměř dvou desítkách případů pak zranění posádkám uvedli, že byli napadeni jinou osobou, nejčastěji v restauracích a barech, ale také v domovech. Dominující v těchto situacích byla jednoznačně poranění hlavy,“ řekl Humpl. S opilostí či otravou alkoholem muselo být v kraji záchrannou službou ošetřeno deset osob, mezi nimi i dva dospívající. „Opilí a zranění tedy tvořili celou polovinu všech událostí od silvestrovské půlnoci do dnešního rána,“ upřesnil mluvčí. Vzrostl také počet pacientů s epileptickými záchvaty, kterých záchranáři ošetřili sedm.

Podle policie byl letošní Silvestr srovnatelný s předchozím rokem. Poslední hodiny starého roku byly klidnější, bez vážnějších událost. Do půlnoci jsme přijali průměrný počet oznámení, který většinou bývá v pátek či sobotu. Zhruba od 20:00 zaznamenáváme, že chování a reakce lidí jsou již spojené s požitím alkoholických nápojů, zaznamenali jsme stoupající agresivitu,“ uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Policisté podle ní řešili různé rvačky, fyzická napadání nebo konflikty v domácnostech. V jednom případě šlo i o napadení nožem, při němž devětadvacetiletý muž utrpěl lehčí zranění. „Obecně můžeme říct, že letošní oslavy příchodu nového roku jsou srovnatelné s předchozím rokem,“ doplnila Viačková. Nijak mimořádné podle ní nebyly ani zásahy ve známé ostravské Stodolní ulici. Od čtvrtečních 19:00 do dnešních 06:00 měli policisté 370 výjezdů.

Hasiči vyjížděli od čtvrteční půlnoci do dnešních 07:00 k 43 událostem, z nichž šlo ve 28 případech o požáry. V předešlých pěti letech se počet silvestrovských výjezdů pohyboval v rozmezí od 30 do 40.

„Oproti porovnání s klasickou skladbou výjezdů převažovaly požáry, standardně to bývají technické pomoci,“ uvedl mluvčí hasičů Marek Gašparín.

V převážné většině případů hořely kontejnery, odpad nebo lesní porosty. Hasiči ale museli hasit i požár věcí na balkoně výškového obytného domu ve Frýdku-Místku, které začaly hořet po odpalování pyrotechniky. „Oslavy nového roku 2016 se naštěstí z pohledu hasičů obešly bez závažnějších nebo rozsáhlejších událostí,“ podotkl mluvčí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.