Restaurace v New Yorku musejí od tohoto týdne upozorňovat na pokrmy, v nichž je více než lžička soli.
Opatření se týká pouze těch podniků, které jsou součástí řetězců, a má pomoci v boji se srdečními chorobami a mozkovou mrtvicí. New York je prvním městem ve Spojených státech, kde se varovný symbol v podobě solničky na černém trojúhelníku na menu objeví, píše britský list The Guardian.
Lžička soli se zhruba rovná 2300 miligramům sodíku, což je denní limit doporučovaný výživovými poradci.
Kardiovaskulární choroby jsou hlavní příčinou úmrtí obyvatel New Yorku. V roce 2013 zde na ně podle místních úřadů zemřelo 17.000 lidí. Každý Newyorčan přitom podle průzkumu z roku 2010 zkonzumuje v průměru 3200 miligramů soli za den.
Starosta města Bill de Blasio tak tímto krokem následuje v ozdravných iniciativách svého předchůdce Michaela Bloomberga, jenž zavedl zákaz kouření ve veřejných prostorách a povinné informace o počtu kalorií ve fastfoodech.
Přidejte odpověď