Nebezpečné alkaloidy odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve čtyřech šaržích čirokové mouky různých značek.
Mouka obsahovala atropin a skopolamin, tedy látky ohrožující lidské zdraví. Inspekce lidem doporučuje, aby zboží závadných šarží nekonzumovali, oznámil dnes novinářům mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Čirok je přirozeně bezlepková obilnina, proto čiroková mouka patří k potravinám zdravé výživy. Právě do prodejen specializovaných na zdravý životní styl distributoři dodali část zboží z problematických šarží. „Kompletní seznam odběratelů je předmětem dalšího šetření,“ uvedl Kopřiva.
Inspekce konkrétně varuje před moukou značky Green Apotheke o objemu 400 gramů s minimální trvanlivostí do dubna 2016, dále před značkou Adveni v balení po 250 gramech a datem minimální trvanlivosti 28. února 2016. Varování se týká také čtyřsetgramové mouky značky Natura s trvanlivostí do 2. prosince 2015, respektive 9. července 2016.
Atropin je tropanový alkaloid, který má při vyšších koncentracích halucinogení účinky. Přirozeně se vyskytuje například v rulíku, blínu, durmanu a mandragoře. Skopolamin je rostlinný alkaloid z blínu černého. Taktéž má výrazné účinky na psychiku. Obě látky se nesmí objevovat v potravinách.
Přidejte odpověď