Muž dokázal roky simulovat, že je blázen

Muž z Brna 20 let předstíral, že je mentálně retardovaný. Nikomu to nepřišlo podezřelé až do chvíle, než se dostal k soudu za napadení svého souseda.
ilustrační foto: Flickr.com

televize Nova

Znalecký posudek ukázal, že je zdravý a podle znalkyně své postižení hrál. Od státu tak mohl za dávky získat neoprávněně až několik milionů korun.

Před soudem se choval jako blázen, rozhazoval rukama, zmateně pobíhal po místnosti, urážel soudkyni a sprostě nadával i kameramanovi.

Roman KOTLÁR, : Co je, ty /zakryto zvukovým signálem/, mě kameruješ?

redaktor:
Jenže pak se najednou v plné síle ukázala nemoc. Na lavici obžalovaných ho museli přivést za ruku. Bezvládně seděl za stolem a nevědomky kýval hlavou. Nakonec téměř ztratil vědomí a do dveří mu musel pomáhat jeho obhájce. Soudkyně nechala vypracovat posudek a znalkyně určila jasnou diagnózu. Pak Kotlár je simulant. Teď už teda mentálně retardovaný nejste?

Roman KOTLÁR, :Já nevím, já nevím, to vám řeknu upřímně. Třeba za měsíc bude tak, že se budu podělávat a pochcávat, jak jsem to měl. To je všechno u Boha.

redaktor:
Rovných 20 let se tvářil jako mentálně retardovaný a úřady mu to věřily. Jeho družka se stala opatrovnicí a mohli tak dostávat kromě invalidního důchodu ještě příspěvek na péči od 4 do 12 tisíc měsíčně. Teď tvrdí, že se zázrakem vyléčil.

Roman KOTLÁR, : Ano, je to pravda. Kdysi jsem se o sobě nevěděl.Časem se mi to zlepšilo. Za půl roku třeba nebo za týden se zhroutím, že zase nebudu vědět nic o sobě.

redaktor:
Psycholog nad takovým vysvětlením kroutí hlavou. Mentálně retardovaný člověk má většinou diagnózu na celý život.

Jiří BRANČÍK, psycholog: Z nějakého důvodu mu kdysi uvěřili, že to tak je a už se tím nikdo nezabýval. Tam je pak ale škoda, proč se tím nikdo nezabýval.

redaktor:
Úřady mají někdy prazvláštní smysl pro humor. Jakub Striegler musel dlouhé měsíce bojovat o to, aby uvěřili, že má zdravotní hendikep. Na druhé straně nikdo za 20 let nepochyboval o tom, že pan Kotlár trpí záhadnou mentální chorobou.

redaktor:
A vy to tak máte, že jste jednou mentálně retardovanej?

Roman KOTLÁR, :Nevím, chytne mě to a nevím o sobě.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.