Ve vražedném vedru udýchali první desítku

Exotika v atletickém balení. V katarském Doha se konalo mistrovství světa v atletice handicapovaných.

Pardubice – Katarský poloostrov má tvar palce a vysouvá se z východního pobřeží Arabského poloostrova na sever do Perského zálivu. Většina Kataru je tvořena kamenitou a štěrkovou pouští s naprostým minimem vegetačního pokryvu. Léto trvá od května do září a v této době se teplota průměrně pohybuje kolem 35 °C. Vlhkost vzduchu může dosahovat až 95 %. Letos se navíc o měsíc prodloužilo. A zkuste si v takových podmínkách závodit.

Dva atleti Hvězdy SKP Pardubice to zkusili. Nominaci na světový šampionát si museli velmi tvrdě vybojovat, takže morálními vítězi byli již před odletem.

Nejočekávanějším závodem celého mistrovství byla soutěž kuželkářů. Českou republiku zde reprezentovali celkem tři sportovci, mezi nimi i reprezentant Hvězdy Pardubice, medailista z paralympiády v Pekingu a evropský šampion Jan Vaněk. Předvedl nejstabilnější výkony, když dva poslal za hranici 24 metrů. Jediným pokusem ho přeci jen přehodil bývalý pardubický borec Martin Zvolánek, nyní z nového Města nad Metují. Vaněk tak skončil výkonem 24,34 m sedmý. O vyrovnanosti závodu svědčí fakt, že mezi druhým a sedmým místem byl rozdíl pouhých 110 centimetrů.

Diskař z Hvězdy Jaroslav Petrouš startoval poprvé ve své nové kategorii postižených. A to v soutěži chodících. V nabité konkurenci nakonec obsadil výkonem 35,38 metru desátou příčku v jeho skupině postižení. Tím se zařadil jistojistě mezi absolutní světovou špičku.

Pardubický deník
http://pardubicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.