MPSV: Zvýšení příspěvku na zaměstnávání OZP by se mělo stihnout už od začátku roku 2016.

ilustrační foto: Cohdra / MorgueFile

Od ledna roku 2016 dojde ke zvýšení minimální mzdy u OZP zaměstnanců. Zaměstnavatelům MPSV slibovalo, že dojde také ke zvýšení příspěvku na zaměstnávání handicapovaných osob. Slib by podle mluvčího MPSV měl být dodržen.

ilustrační foto: Cohdra / MorgueFile

Pro zaměstnavatele je zásadní, aby se zvýšením minimální mzdy na 9 200 Kč přišlo i zvýšení příspěvku na zaměstnávání OZP. Pokud by tomu totiž tak nebylo, pro některé zaměstnavatele by to mohl být velký problém. Na mnohých pozicích totiž handicapované osoby nemohou podávat takový výkon, aby si na svou mzdu reálně vydělali, z toho důvodu stát přispívá na zaměstnávání těchto osob, pro které v mnoha případech není zaměstnání pouhým nástrojem, jak si vydělat peníze, ale slouží i jako způsob jak se tyto osoby mohou dostat mezi lidi a něco smysluplného dělat.
„Uvědomujeme si, že zvýšenou potřebu zaměstnavatelů vzniklou v souvislosti s nárůstem sazby minimální mzdy, je potřeba zohlednit tak, aby tato změna neměla negativní dopad na zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Z tohoto důvodu počítá s řešením situace prostřednictvím zvýšení příspěvku poskytovaného dle § 78 zákona o zaměstnanosti tak, aby byla pokryta potřeba zaměstnavatelů osob se zdravotním postižením již za první čtvrtletí roku 2016. V návrhu novely zákona o zaměstnanosti, která je v současné době v legislativním procesu, je navrženo zvýšení příspěvku o 1 500 Kč. Konkrétní částka příspěvku a jeho struktura byla diskutována v rámci pracovní skupiny zřízené za účelem koncepčního řešení problematiky podpory zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Členy pracovní skupiny jsou také zástupci zaměstnavatelů cílové skupiny, se kterými byla problematika minimální mzdy a následného zvýšení příspěvku důkladně konzultována a analyzována,“ uvádí k tématu tiskový mluvčí MPSV Petr Sulek.
Jeho slova potvrzuje také předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása: „Situace je taková, že úprava zákona by měla vyjít ve Sbírce zákonů nejpozději do 31. 3. 2016 tak, aby bylo možné zvýšení příspěvku využít již za první čtvrtletí 2016. Zatím se uvažuje o 1500,- Kč, ale to je pouze předběžné.“

Jiří Marek
invArena

2 komentáře

  1. Dobrý den,od roku 2002 zaměstná vám řidiče s ozp na pozici řidiče.ještě nikdy jsem nezačala žádný příspěvek na vymezené místo.nyní bych chtěla požádat o příspěvek na nové vozidlo.Stávající vozidlo je už nevyhovující.prosím o odpověď .dekuji

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.