Ochota lidí pomoci zkolabovanému zachránila v Praze dva životy

Dva lidské životy včera pomohla v Praze zachránit rychlá první pomoc, kterou lidem postiženým akutním infarktem myokardu poskytli kolemjdoucí. Díky jejich ochotě a duchapřítomnosti přežila kolaps čtyřiačtyřicetiletá žena a starší muž.

Informovala o tom pražská záchranná služba.

Laická resuscitace je v metropoli zahájena u 70 procent pacientů postižených zástavou oběhu. Podle mluvčí pražských záchranářů Jiřiny Ernestové jde o naprosto unikátní výsledek v národním i mezinárodním měřítku, za který patří Pražanům velké poděkování.
K dnešnímu prvnímu případu vyjížděli lékaři krátce po 9:00 do ulice U Rajské zahrady na Žižkově. Šlo o kolaps ženy, kterého si všimli svědci. Zavolali sanitku a až do jejího příjezdu poskytovali ženě první pomoc podle telefonických pokynů dispečerky.
Druhým pacientem byl sedmdesátiletý muž, jehož zástava krevního oběhu postihla na parkovišti v Chlumecké ulici na Černém Mostě. Také jemu kolemjdoucí zachránili život rychlou první pomocí. Oba pacienty následně převzali profesionální záchranáři a odvezli do nemocnic.
Zástava krevního oběhu znamená přerušení zásobování mozku kyslíkem a záchrana pacienta je možná jen díky bezodkladné a kvalitní pomoci. Přežití postiženého závisí na každém článku takzvaného řetězce přežití. Jeho základem je správně provedená laická první pomoc, následovaný rychlým zásahem záchranářů a odbornou péči na specializovaných pracovištích nemocnic.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.