VZP přispívá na dietu

foto: PR Konektor

Raketovým tempem rostou za posledních pět let příspěvky, jež Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vyplácí nad rámec veřejného zdravotního pojištění svým klientům na bezlepkovou dietu.

„Zatímco za celý rok 2010 si nemocní celiakií, pro které je dieta určena, vyzvedli od pojišťovny příspěvky v celkové částce 887 tisíc korun, letos to jen za první pololetí bylo 10,2 miliónu,“ sdělil Právu ve čtvrtek Oldřich Tichý, mluvčí VZP.

Pojišťovna přitom celiakům přispívá už třetím rokem suverénně nejvíc ze všech zdravotních pojišťoven – ročně mohou její klienti získat na bezlepkové potraviny až 6000 korun.

Celiakie je dědičné onemocnění způsobené trvalou nesnášenlivostí lepku, což je směs bílkovin z pšenice, žita a ječmene. Požití lepku se u postižených projevuje poruchou střevního vstřebávání a dalšími potížemi, proto je třeba dodržovat bezlepkovou dietu, což je finančně náročné.

VZP se rozhodla pomoci té skupině svých pojištěnců, kteří si zatím nemohou sami vydělávat – tedy dětem do 18 let a studentům do 26 let. Když se to rozneslo mezi nemocnými, řada z nich pak přehlásila své děti právě k největší tuzemské pojišťovně.

Příspěvek vyplácí VZP klientům na požádání dvakrát do roka zpětně za potraviny nakoupené v předchozím pololetí. Jednou z podmínek je, že musí předložit doklad o diagnóze celiakie. Tu může stanovit endoskopie a vyhodnocení vzorku sliznice střeva nebo prokázaná desetkrát vyšší hladina protilátek proti lepku, než je norma.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.