Na vlastní kůži: Zkušenost, která mění pohled na postižené

Zažít na vlastní kůži pocity lidí s handicapem, duševně nemocných nebo špatně pohyblivých seniorů si mohli ve středu dopoledne v rámci stejnojmenné akce v budově AZ centra vyzkoušet školáci z Havlíčkobrodska.

Havlíčkův Brod – Nevšední zážitkové dopoledne v rámci Týdnů pro duševní zdraví si pro ně připravily společně Sociální služby města Havlíčkův Brod, Fokus Vysočina, Český červený kříž a Senior Point.

„Školáci se střídali po dvou hodinách na devíti stanovištích. Během dne se vystřídalo šest základních školy a dvě střední školy,“ upřesnila za Senior Point Ilona Loužecká. Tuto akci pořádají sociální služby společně s Fokusem již podruhé. Podle ředitelky Sociálních služeb města Havlíčkův Brod Magdaleny Kufrové letos organizátoři rozšířili počet stanovišť o besedu na téma dobrovolnictví. Školáci se tak dozvěděli spoustu informací o dobrovolnictví. O tom, jak se zapojit, ale i co vlastně dobrovolnictví znamená a obnáší. „Je možné pomáhat už od devíti?“ zeptal se školák Martin. K jeho velkému zklamání je ale u nás možné být dobrovolníkem až od patnácti let.

Jízdu na invalidním vozíku mezi překážkami si vyzkoušel například žák sedmé třídy základní školy z Havlíčkovy Borové Šimon Sedlák.

„Jsem rád, že jsem zdravý, Když si představím, že bych nohy opravdu neměl, je to hodně ošklivý pocit. Upřímně, nikdy jsem si nemyslel, že to zdravotně postižení lidé mají tak těžké,“ povzdechl si Šimon bezprostředně poté, co z vozíku s viditelnou úlevou slezl.

Zajímavá pro žáky byla i simulace schizofrenního stavu, která probíhala, tak, že během rozhovoru ve dvojici, byly jednomu z účastníků našeptávány různé věty. Měl si tak připadat jako duševně nemocný, který slyší nežádoucí hlasy.

„Když chcete takhle s někým mluvit a při tom stále něco slyšíte, je to náročné, úplně zapomenete, co chcete říct.“ podotkl Petr ze ZŠ Sady.

Svět viděný přes opilecké brýle

Děti ze ZŠ Sady dále také uvedly: „Určitě se teď na lidi, kteří jsou duševně nemocní nebo tělesně postižení, budeme dívat jinak. Když teď třeba uvidíme někoho takového na ulici, třeba slepce, co přechází vozovku, pomůžeme mu.“

Na jednom ze stanovišť probíhala i prevence alkoholismu. Zde si školáci zkoušeli chůzi s takzvanými opileckými brýlemi které rozostřují zrak. Ty měly nasimulovat rozmazané vidění a ztíženou koordinaci těla. Toto stanoviště se těšilo velké oblibě. Dětem přišlo zábavné chodit jako opilý, ale pomohlo jim to i pochopit, jak je nebezpečné například nasednout na kolo pod vlivem alkoholu. A že i samotná chůze se stává s několika promile nebezpečnou.

„Zrovna opilecké brýle byly už loni při přípravě programu námětem diskuse, ale nakonec jsme se je rozhodli do programu zařadit. Nechceme školáky nabádat k pití, ale naopak ukázat, jak se špatně cítí člověk pod vlivem alkoholu. Jak pokřivené je jeho vnímání,“ zdůraznila za Červený kříž Jana Kudlová.

Havlíčkobrodský deník
http://havlickobrodsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.