Zdeněk a Matouš si díky Milanovi splní své sny

Charitativní akce „Cesta proti bolesti“ vynesla klukům peníze na vozík a cestu do Paříže

Jirkov – Při předávání symbolických šeků pro Zdeňka Růžičku a Matouše Ulmana o Hornické pouti nezůstalo v sobotu odpoledne na náměstí v Jirkově mnohé oko suché. Těžko potlačovali dojetí také rodiče obou hendikepovaných chlapců.“

Pro Zdeňka to znamená strašně moc. Jeho nemoc mu hodně ubrala na sebevědomí. Díky elektrickému vozíku se mu teď hodně zvedne,“ prozradila jeho maminka Milena Růžičková. Také ve tváři otce Matouše se zračila radost, obdiv a dojetí. „Je neuvěřitelné, že se najde někdo úplně cizí, kdo dokáže takovým způsobem pomoct,“ dával volný průchod emocím Josef Ulman. Na prodloužený pobyt do Paříže zatím mají zabukované letenky Matouš s maminkou, ale otec u toho chce být také a tak narychlo prodává auto, aby mohl letět s nimi. Synovi se snaží splnit co se dá. „Matouš sbírá auta a tak jsem mu na šrotišti sehnal vrak škodovky, uřízl z ní předek a dal jsem mu ho na zeď, aby měl doma pořádné auto,“ smál se pan Ulman.

Charitativní akce Cesta proti bolesti by nebyla tak úspěšná, kdyby jí nepodpořila radnice v Jirkově. „Jako organizátor řady charitativních akcí vím, že lidé v Jirkově i přes svou sociální situaci na pomoc druhým slyší. Pokud ví, na co přispívají, rádi peníze dají,“ prozradil ředitel KVIZu Jirkov Bedřich Fryč.

Jeho slova potvrdil také starosta Jirkova Radek Štejnar. „O podobné charitativní sbírky se pokoušejí i jiná města, ale na rozdíl od nás, nejsou zdaleka tak úspěšní. Je to zajímavé, že zrovna lidé v Jirkově mají tak silné sociální cítění,“ poznamenal starosta. Cesta proti bolesti sice skončila, ale v zákulisí se její hlavní aktér Milan Dzuriak svěřil, že už se mu v hlavě rodí další nápad. „Pokud bych se rozhodl ještě pro nějakou takovou akci, tak bych chtěl, aby to bylo opět něco velkého. To však obnáší hodně práce plánování a na to v nejbližší době není čas,“ svěřil se Chomutovskému deníku po předání šeku Milan. Další obdobnou akci však nevyloučil.

„Nastupuji teď na vysokou školu a vím, že pokud bych se do něčeho pustil, potřeboval bych na to určitě minimálně rok. Zatím tedy nic konkrétního prozrazovat nechci, aby se lidé netěšili předčasně,“ smál se Milan.

Hodinu před tím, než došlo na předávání symbolických šeků oběma hendikepovaným chlapcům se odehrál na náměstí v Jirkově další tentokrát už řadu let tradiční ceremoniál. Starosta města Radek Štejnar společně se zpěvákem Waldemarem Nerušilem předali Cenu Jirky. Letošním laureátem se stal aktér charitativní akce cesta proti bolesti Milan Dzuriak. Když ho pořadatelé pozvali na pódium, jen velmi těžko zakrýval rozpaky a překvapení. Když po převzetí ceny dostal do ruky mikrofon, zjevně neměl připravenou žádnou řeč, na jakou jsme zvyklí od celebrit z televizních obrazovek. Jeho vyjádření bylo prosté a vřelé. „Cenu si vystavím doma na viditelné místo vedle dalších trofejí které jsem získal, aby na ní bylo dobře vidět a budu se s ní chlubit“ řekl Milan. Pak poděkoval všem, kteří ho nominovali a jejichž podporu získal. Když se vymanil z hloučku gratulantů, svěřil se Chomutovskému deníku s tím, že o převzetí ceny neměl nejmenší tušení. „Pořadatelé to udělali šalamounsky. Vzhledem k chystanému předávání charitativních šeků mi řekli, abych se dostavil na náměstí už před patnáctou hodinou a tak jsem opravdu nic netušil,“ usmíval se Milan.

Navržených kandidátů na cenu bylo víc, ale nikdo natolik nepřesvědčil. „Málo kdy nastala taková shoda o tom, kdo by měl cenu získat,“ prozradil ředitel KVIZu Jirkov Bedřich Fryč. Potěšitelné pro všechny je také to, že poslední držitel ceny je mladý muž. „Myslíme si, že cena nemá být chápána jako ocenění za celoživotní dílo, nebo přínos, ale že může právě naopak sloužit jako inspirace pro mladé potencionální nositele ceny. Milan není v tomto ohledu úplně první, ale jeho výkon je tak unikátní, že nebylo pochyb o tom, že si to zaslouží i přes jeho nízký věk,“ řekl Fryč

JAROSLAV PRŮŠA
Chomutovský deník
http://www.chomutovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.