Cizrnová pomazánka vyvolala vekou aféru, byla ale bez botulotoxinu

Muž z Banskobystricka, který byl v srpnu hospitalizován kvůli podezření z otravy botulotoxinem, tento jed v těle neměl.

Podle sdělení slovenské firmy Alfa Bio – výrobce cizrnové pomazánky, jež podle původního podezření mohla způsobit potíže pacienta – to potvrdilo odborné vyšetření vzorku odebraného z žaludku postiženého.
Zprávu o negativním výsledku testu zveřejnil Regionální úřad veřejného zdravotnictví se sídlem v Banské Bystrici (RÚVZ BB), který vzorek zaslal k laboratornímu vyšetření Zdravotnímu ústavu se sídlem v Ostravě. Ostravský ústav informaci o výsledku vyšetření nezveřejnil s poukazem na to, že je vázán smlouvou se zadavatelem.
Podezření na otravu botulotoxinem vyslovil banskobystrický úřad na základě typického klinického obrazu onemocnění postiženého – náhlý nástup neurologických příznaků (poruchy vidění, problémy s polykáním, porucha chůze) – a na základě „epidemiologické anamnézy“, ve které dominovala konzumace cizrnové pomazánky.
Dřívější kontrolní vyšetření zbytku jednoho balení pomazánky, které pacient snědl, přítomnost botulotoxinu prokázalo. Nebylo však možné určit, zda se tam dostal při výrobě či později. Botulotoxin totiž může vznikat i při špatném skladování a pozitivní vzorek byl odebrán z odpadkového koše více než 24 hodin po konzumaci.
Kontroly, které RÚVZ BB provedl přímo ve výrobě, jed v pomazánkách neprokázaly.
Případ měl dozvuky i v Česku, když Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v srpnu zjistila, že se do země dostaly ze Slovenska stovky kilogramů cizrnové pomazánky značky Lunter, u níž tehdy panovalo botulotoxinové podezření. SZPI nechala výrobek stáhnout z oběhu a varovala spotřebitele před jeho konzumací.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.