Příznaky salmonely mělo po jídle ze Štěkně 60 lidí

Klinické příznaky salmonely mělo po konzumaci jídla v občerstvení ve Štěkni na Strakonicku 60 lidí.

Původcem nákazy byl pravděpodobně bramborový salát, který postižení v zařízení snědli na přelomu července a srpna. Občerstvení ve Štěkni nyní splňuje hygienické podmínky, ale zatím zůstává stále zavřené. ČTK to řekla Dagmar Smitková z českobudějovické krajské hygienické stanice.
„Podle toho, co ti lidé konzumovali, se zdá, že se jednalo o nákazu z bramborového salátu. Ale úplně jistě zatím nemůžeme ukázat na konkrétního původce,“ uvedla Smitková. Původně hygiena evidovala pět desítek lidí se zažívacími problémy.
Smitková dodala, že provozovatel by mohl už občerstvení otevřít. Hygienici při opakované kontrole už nezjistili žádné závady. Při dvou předchozích však narazili na řadu nedostatků. V lednicích chyběly teploměry, chyběla síť proti vnikání hmyzu, k přípravě jídel bylo používáno i poškozené, otlučené nádobí a hygienici objevili i uzeniny s prošlou dobou spotřeby a potraviny nevhodně skladované. Po sanaci prostor však byl stav občerstvení vyhovující. „To, že je zařízení uzavřené, je dobrovolné rozhodnutí provozovatele. Dohodli jsme se, že před zahájením provozu nám dá vědět, ale zatím se neozval,“ uvedla Smitková.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.