Elektrovozíky přiblíží Šumavu i méně pohyblivým lidem

Prakticky každá z vyjížděk je plně obsazená, řízení zvládne i většina zdravotně postižených.

Šumava – Zatímco elektromobily jsou na Šumavě zatím novinkou, někteří návštěvníci národního parku už se mohou na vybraných trasách pohybovat na speciálních čtyřkolových vozících s elektropohonem podstatně déle.

Projekt elektrovozíků má na Správě parku na starost Lenka Dvořáková z oddělení Informační služby a centra ekologické výchovy. „Máme na dvou místech celkem deset vozíků k dispozici pro návštěvníky se sníženou pohyblivostí. Prakticky všechny jsou po celou sezonu na připravené akce využity,“ potvrdila Lenka Dvořáková.

Pět vozíků je na základně ve Stožci, druhých pět pak na Rokytě. Z těchto výchozích bodů pak vyjíždějí flotily do vytipovaných tras. „Na webových stránkách Správy Národního parku Šumava je jednoduchý registrační systém, kde se mohou návštěvníci objednat a domluvit si využití vozíků a trasu. Každou skupinu nebo i jednotlivce doprovází průvodce, takže vyjížďku mají i s odborným výkladem. Standardně se využívají pro každou vyjížďku tři vozíky pro veřejnost, jeden pro doprovod a jeden zůstává na základně jako nutná záloha. Někdy se ale stane, že je zájem tak velký, že průvodce doprovází skupinu na kole, i když standardně je objednávka na tři klientská místa. Z každé základny se dá jet na dvě trasy zhruba do dvaceti kilometrů, což většina klientů bez problémů zvládne,“ ubezpečila Lenka Dvořáková s tím, že prioritně jsou vozíky určeny pro držitele průkazů ZTP a ZTPP, nebo pro seniory nad 65 let věku.

Problém není ani v případě, že se ke skupině připojí někdo na vlastním elektrickém invalidním vozíku.

„Elektrovozíky, které využíváme, jsou brány jako kompenzační pomůcka, což znamená, že je na takového návštěvníka pohlíženo stejně, jako na chodce a dostanou se tak i tam, kam nemají přístup cyklisté. Trasy jsou ale vybírány s ohledem na dostupnost a především bezpečí návštěvníků jak těch, kteří jedou na elektrovozících, tak ostatních,“ doplnila Lenka Dvořáková.

Pokud jde o využití této nabídky, za první rok fungování využilo elektrovozíky za čtyři měsíce celkem sto šedesát osob při 68 doprovodech, když 38 jich bylo na Rokytě, 30 ze Stožce. Veškeré nabídnuté termíny byly tedy plně obsazeny a využity.

Registrační systém umožňuje zájemcům vybrat si termín, trasu a počet osob. „Následně jim na email přijde potvrzení a těsně před odjezdem se ještě dohodne klient s konkrétním průvodcem pro případ, že by nebylo vhodné počasí. Přímo na místě pak každý absolvuje instruktáž, zkusí si jízdu, a pokud by zjistil, že je to nad jeho síly, může zůstat ve středisku a je mu nabídnut jiný program, aniž by jej stornování vyjížďky stálo nějaké peníze. Navíc je možné i v průběhu vyjížďky trasu zkrátit.“ uzavřela Lenka Dvořáková.

MIROSLAV FUCHS
Prachatický deník
http://prachaticky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.