Proč nemají nevidomí nárok na příspěvek na auto?

Dotaz:
Jsem nevidomý a zajímalo by mě, proč nemám nárok na příspěvek na auto. Co má nevidomý dělat, když nemá žádné spoje a je tím pádem odkázaný pouze na auto, na které ale nedostane příspěvek? Znamená to tedy, že nevidomost není těžké postižení, ale když třeba ztratím nohu, tak už příspěvek dostanu?

Odpověď:
Situace je taková, že v současné době skutečně nevidomí lidé nemají nárok na příspěvek na motorové vozidlo. Na ten mají nárok pouze těžce tělesně či mentálně postižení, takže pokud člověk přijde o nohu a nemá žádná další závažná tělesná či mentální postižení, ani on nejspíše příspěvek na automobil nedostane.
Faktem je, že zákon myslí výhradně na ty, kteří se ze zdravotních důvodů nejsou schopni přepravovat veřejnými dopravními prostředky, což by nevidomému člověku nemělo činit potíže. Zákon bohužel nemyslí na to, že u Vás nejsou dostupné spoje. Jediné řešení Vaší situace v současné době tak je, abyste zvážil přestěhování se do lokality, která má lepší dopravní obslužnost.

Jiří Marek
invArena

1 komentář

  1. Dobrý večer,
    prosím Vás, jak tedy mají dopravovat rodiče nevidomých dětí do školních zařízeních, když je musíte vozit do jíné obce a dopravní obslužnost na vesnici není městská hromadná doprava, aby jezdila v určitých intervalech.
    A kdy jsou v rodině dvě děti nevidomé,a každé dítě chodí do jiné obce.Před několika léty mohli rodiče těchto dětí požádat o příspěvek, ale někdo rozhodl o změně zákona.
    Poznámka: zda-li někdo viděl nevidomé dítě se pohybovat, jistě by viděl, že zdravé nevidomé dítě nemá přirozenou koordinaci pohybu a nemůže se automaticky rozběhnout anebo zrychlit krok aj. pohyby.
    Navrhnout stěhování jako radu, si myslím, že v tomto případě je necitlivé vůči těmto lidem. V našem případě, by jsme se museli stěhovat již dvakrát.
    Děkuji. Rodič

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.