První lidé v Novém Boru žádají radnici o odškodnění kvůli infekci

Na radnici v Novém Boru na Českolipsku už se obracejí první lidé s žádostmi o odškodnění kvůli infekčnímu průjmovému onemocnění, nebo chtějí informace o tom, kde odškodné žádat.

Na to je však brzy. V současné době odborníci stále pátrají po příčině nákazy a odpovědném subjektu. Až bude zřejmé, kdo za situaci odpovídá, mohou se občané právě na tento subjekt s žádostmi o odškodnění obracet, řekl novoborský starosta Jaromír Dvořák.
V Novém Boru a nedaleké Okrouhlé na Českolipsku onemocněly od minulého týdne podle odhadů stovky lidí. Laboratorní testy u nemocných prokázaly takzvané noroviry, které způsobují průjmy a zvracení a jsou extrémně infekční. Epidemie může podle hygieniků souviset s fekálním znečištěním pitné vody, které odhalily laboratorní testy v části vodovodní sítě v Novém Boru a také u jednoho vodojemu v Okrouhlé. Podle ředitelky protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Liberci Jany Prattingerové nelze tuto hypotézu zatím definitivně potvrdit. Je třeba provést podrobnou analýzu a to nějakou dobu potrvá.

V Okrouhlé ukázaly rozbory vody znečištění jednoho z vodojemů. V sousedním Novém Boru jsou podle Severočeských vodovodů a kanalizací (SČVK) všechny zdroje pitné vody v pořádku, jen v Revoluční a Lužické ulici prokázaly dva vzorky znečištění. Do sítě se zřejmě dostalo při odstávce vodovodu 18. srpna, odkud, to vodohospodáři zjišťují. Podle laboratorních testů obsahovala voda bakterie Escherichia coli a koliformní bakterie, které způsobují průjmová onemocnění a mohou vážně ohrozit zdraví. Zda jsou tam i noroviry, ukážou až další testy.

„Máme informace, že poslední testy vody už byly v pořádku, voda je ale silně cítit chlorem a k pití rozhodně není. Hygienici také zatím nemají výsledky rozborů na noroviry, a tak stále platí zákaz používat v části města vodu z vodovodu k pití,“ řekl Dvořák. Postiženou část města stejně jako sousední Okrouhlou zásobují SČVK pitnou vodou z cisteren. V Novém Boru zajíždějí i do ulic, kde se znečištění vody neprokázalo, lidé tam ale vodě z kohoutku nevěří. Kvůli znečištění vody už radnice v Novém Boru podala trestní oznámení pro obecné ohrožení. Aby zabránila šíření infekce, zavřela tento týden mateřské školy i městskou knihovnu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.