Český ráj kočárkem i vozíčkem

www.cesky-raj.info

Poradí handicapovaným, seniorům a rodičům s kočárky. Projekt Český ráj bez bariér

Český ráj – Mohou do Českého ráje handicapovaní či rodiče s dětmi v kočárku? Mohou. V plánování výletu jim pomohou nové webové stránky ceskyrajbezbarier.cz. Za jeho vznikem stojí mravenčí práce v projektu Český ráj bez bariér.
„V naší práci jsme podrobně řešili dostupnost památkových objektů pro vozíčkáře, také možnosti pro rodiny s kočárky a podobně,“ upřesnil vedoucí projektu Český ráj bez bariér Jan Strcula, jež osobně tři čtvrtě roku na vozíčku projížděl Českým rájem. Dělal si poznámky o tom, kde je jaká cesta, fotografoval.
Webové stránky vycházejí právě z této studie. Vroce 2013 zmapovali 31 turistických cílů, 28 ubytovacích a 43 stravovacích zařízení. Dokument navrhl také dvacet bezbariérových výletů a doporučil i další úpravy, které je na stezkách třeba provést.
Projekt je pro handicapované, mladé rodiny i seniory vlastně neocenitelný. „Pokud se totiž naši lidé předem nedovědí, kde je mohou na trase překvapit nepřekonatelné překážky, raději se ani na výlet nevydají. To může být někdy betonový schod, strouha, strhnutý mostek, úzká chodba či málo široké vchody do restaurací nebo toalet,“ vysvětlil Jan Strcula.
Podle něj to jsou pro zdravé lidi přehlédnutelné maličkosti, avšak pro postižené to znamená obtíže, často i zklamání a pak předčasný návrat z výletu. Představen byl i jeden z prvních questů (hledaček), který byl letos v regionu vytvořen. Jedná se o nový způsob putování regionem, který poutavou a hravou formou provede návštěvníka zajímavými místy v regionu. Je přitažlivý pro rodiny s dětmi, pro vozíčkáře, ale i pro další skupiny návštěvníků.
Více informací na webu www.ceskyrajbezbarier.cz

www.cesky-raj.info

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.