Nemocnice inovuje. V Trutnově si pořídili sondu na léčení prsních a kožních nádorů

Pacientům s nádorem prsu či s rakovinou kůže svitla v trutnovské nemocnici další naděje na úspěšnější léčbu. Lékaři chirurgického oddělení totiž od září rozšíří operativní postupy o radiačně navigovanou chirurgii.

Trutnov – Umožní jim to použití nového systému – detektoru radiačního záření. Nemocnice jej zakoupila pro chirurgické sály za 405 tisíc korun.

„Díky gama sondě můžeme v naší nemocnici zajistit komplexní léčbu pacientům s nádorovým onemocněním prsu a maligním melanomem podle nejmodernějších standardů,“ uvedl ředitel nemocnice Roman Koudele. Při vyšetření budou s chirurgy a onkology spolupracovat i odborníci z oddělení nukleární medicíny.

Sonda Europrobe3 pacientům zajistí použití výrazně šetrnější metody než tomu bylo doposavad. Ušetří je totiž rozsáhlých operativních zákroků. Chirurgové díky ní snadněji naleznou detekovanou uzlinu.

A proč je nalezení sentinelové, tedy první lymfatické uzliny tak důležité?

U pacientů s karcinomem prsu je ji při operačním výkonu potřeba lokalizovat, protože do ní se nádor šíří jako do první uzliny. „Pokud tato uzlina není postižena, nejsou postiženy ani ostatní uzliny v podpaží. Během operace se pomocí sondy vyhledá příslušná sentinelová uzlina, která se odstraní a odešle na histopatologické vyšetření. Tam se zjistí, zda obsahuje nádorové buňky. Podle výsledku se určí stádium onemocnění a naplánuje se další onkologická léčba,“ vysvětlil primář chirurgického oddělení Antonín Vajcík.

V minulosti se při operaci karcinomu prsu odstraňovaly všechny podpažní uzliny.

„Jenomže část pacientek uzliny postiženy neměla, takže operace byla v podstatě nadbytečně rozsáhlá. Přitom jde o operaci, která má jistá rizika pooperačních následků v podobě otoku paže na straně výkonu,“ upřesnil Vajcík.

I proto trutnovští lékaři hledali možnosti, jak pacienty léčit šetrněji.

„Nalezení a odstranění této uzliny představuje moderní metodu v diagnostice a na to navazující onkologické léčbě.

Uzlina se odstraní, histologicky vyšetří, a když není postižená, nejsou postiženy ani další, které jsou na řadě. Ty mohou například u ženy s operovaným nádorem prsu v podpaží zůstat,“ vysvětlil Antonín Vajcík.

Krkonošský deník
http://krkonossky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.