Naděje handicapovaných na zdravé dítě

Čeští vědci přišli s novinkou, díky níž budou moci mít zdravé děti i handicapovaní, u kterých je velké riziko postižení dítěte dědičnou vadou.

Vědci objevili metodu, kdy zjednodušeně řečeno dokáží u lidského embrya oddělit ty špatné geny od dobrých.

Lékaři odeberou matce několik vajíček, které uměle oplodní. Když se embryo dostane do fáze čtyř buněk,  prozkoumají jej a pokud je zdravé, vpraví embryo do těla matky. Pravděpodobnost, že se narodí zdravé dítě, je pak velmi vysoká.

Díky tomu vysvitla jiskřička naděje handicapovaným lidem, kteří kvůli svým genetickým vadám mají velkou pravděpodobnost, že jejich děti budou postižené, obzvláště, když se jedná o páry, ve kterých jsou oba postižení.

„V případě genetického postižení v rodinách dokážeme identifikovat mutaci, která zodpovídá za to postižení. Žena díky tomu porodí zdravé dítě. Takže tímto rodina dokáže ukončit jaksi tu červenou nit, která se táhla v rodině s danou genetickou zátěží,“ uvedla v televizi Nova Soňa Peková, vedoucí laboratoře Synlab, Praha. A dodala, že to může vypadat, že se doopravdy pletou do práce pána Boha, ale podle ní to dělají výhradně jen pro blahodárné účely.

Navíc unikátní molekulární technologie založená na zkoumání DNA přijde pouze na desítky tisíc korun. A je zcela hrazena zdravotními pojišťovnami.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.