Cyklisté pojedou napříč Českem i Slovenskem

Další ročník Opel handy cyklo maratonu odstartuje v úterý v Praze, hned první den dojedou až do Libereckého Jedličkova ústavu. Závodu se zúčastní 232 cyklistů ve smíšených týmech, kteří projedou trasu dlouhou 2222 kilometrů napříč Českem i Slovenskem.

Liberec – Maraton je postaven jako štafeta týmů. Na trase se střídají jezdci v kategorii čtyř a osmičlenných. Pět dní a čtyři noci se žádný z týmů nezastaví, jede se ve dne i v noci a jediným omezením je časový limit 111 hodin. Na trase je dvacet čtyři průjezdních bodů, z většiny jsou tvořeny rehabilitačními ústavy, spinálními jednotkami nebo speciálními centry následné pomoci. Týmy si samy plánují trasu, strategii, zásobování, logistiku. Dobrá organizace a příprava je tak půlka úspěchu.

Autorem projektu je vozíčkář a aktivní sportovec Heřman Volf, předseda neziskové organizace Cesta za snem, který mezi léty 2009 a 2012 objel Evropu na kole s ručním pohonem, aby dokázal, že i na vozíku si lze plnit sny a žít aktivně. „Cílem je demonstrovat, že zdraví a handicapovaní mohou fungovat jako jeden tým. A pokud to je možné při extrémním závodě, proč by to nešlo venku na ulici,“ řekl Volf.

Liberecký deník
http://www.liberecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.