Veterináři v Bruntále objevili salmonelu v kuřecím mase z Polska

V kuřecích prsních řízcích z Polska, které distribuovala prodejna masa a uzenin Jantar v Bruntále, nalezli veterináři bakterie salmonely. Zásilka 210 kg kuřecího masa je již prodaná, přesto ji mohou mít zákazníci ještě v mrazácích, upozornil mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Zboží bylo prodávané jako nebalené, tzv. „na váhu“, spotřebitelé jej proto na základě obalu nemůžou rozpoznat. Pokud má někdo inkriminované maso doma, může jej vrátit v prodejně, uvedl Pejchal. Podle něj by si měli dát pozor hlavně zákazníci, kteří v Jantaru nakupovali mezi 1. a 5. červencem.
Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.
Naposledy se salmonela v potravinách objevila v polovině června. Šlo také o zásilku z Polska, a to tři tuny kuřecího masa.
Veterináři nechali stáhnout tři tuny zmraženého kuřecího masa z Polska se salmonelou také v dubnu. Následně se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s polskou premiérkou Ewou Kopaczovou dohodl na těsnější spolupráci mezi kontrolními orgány jednotlivých zemí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.