Darování krve s rozhlasem trhalo rekordy

foto: Phanlop / FreeDigitalPhotos

Od okamžiku, kdy se loni do akce „Daruj krev s Českým rozhlasem“ zapojila jako generální partner Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), trhá projekt rekordy v počtu zájemců o darování této nejcennější tekutiny.

foto: Phanlop / FreeDigitalPhotos

V letošním ročníku se zaregistrovalo 2 900 zájemců, což je skoro pětkrát více než loni. Atoužiloňskýrok,kdy se VZP do projektu zapojila poprvé, znamenal rekord – tehdy se zúčastnilo 625 dárců, z nichž více než polovina přišla úplně poprvé.

„Ukazuje se, že spojení dvou silných partnerů, tedy Českého rozhlasu a Všeobecné zdravotní pojišťovny, umožňuje výrazně zvýšit zájem lidí o pomoc ostatním. Dárcovství krve je přitom aktivita, bez které se medicína neobejde. V průměru dostane každý člověk za svůj život čtyřikrát krevní transfuzi a dvanáctkrát preparát vyrobený z krve. Všem dárcům chci proto upřímně poděkovat,“ uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Takzvaná aktivní část kampaně, kdy bylo možné se do projektu zaregistrovat, se letos konala v období od 1. do 22. června.

Za tuto dobu se do projektu zapojilo uvedených 2 900 zájemců – všichni tito lidé vyplnili registrační formulář na webu projektu darujkrev.rozhlas. cz. Ve formuláři si vybrali konkrétní transfuzní stanici. Poté, co zájemci přišel potvrzovací email, mohl si už s příslušnou stanicí domluvit konkrétní termín. Do projektu se zapojilo 95 % transfuzních stanic napříč Českou republikou.

Pomáhejte s námi

„Mám velkou radost z úspěchu kampaně a především z množství lidí, kteří se projektu zúčastnili a rozšířili počet dárců krve v České republice. Akce ‚Daruj krev‘ patří již k tradičním projektům Českého rozhlasu. Je součástí platformy ‚Pomáhejte s námi‘, díky které Český rozhlas dokázal v minulosti pomoci například lidem postiženým povodněmi,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Zcela nezávisle na společné akci s Českým rozhlasem navíc VZP nabízí klientům, kteří alespoň jednou v roce darují krev, plazmu nebo kostní dřeň, příspěvek 500 korun například na vitamíny či rehabilitaci. Největší zájem dárců o vyplacení příspěvku zaregistrovala loniVZPna Vysočině a ve Zlínském a Ústeckém kraji.

Oldřich Tichý
Tisková zpráva VZP

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.