Do centra Lipníku budou moci lidé se psy už jen na vodítku

Zastupitelé v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku v nových vyhláškách omezili volný pohyb psů v centru a rozšířili počet ulic, kde musejí podniky zavřít do půlnoci.

Město k opatřením vedly časté stížnosti obyvatel. V Lipníku se dosud mohli psi pohybovat zcela volně. Omezení provozní doby v restauracích řešili zastupitelé poprvé již před čtyřmi lety.

Vyhláška omezující volný pohyb psů začne v Lipníku platit 13. července. Důvodem je nejen ochrana ostatních obyvatel, ale i veřejné zeleně, do které město v uplynulých letech investovalo miliony korun. „U nás máme neomezený volný pohyb psů na celém území města. Nyní jsme omezili jejich pohyb v městské památkové rezervaci, v zámeckém parku, který jsme rekonstruovali, a na stadionu, kde se sportuje. Lidé sem se psy mohou, ale musejí je mít uvázané,“ řekl dnes starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl.

Majitelé psů, kteří vyhlášku nebudou dodržovat, mohou dostat na místě pokutu až do výše 1000 korun, v přestupkovém řízení se může vyšplhat až do výše 50.000 korun.

Kromě vyhlášky řešící pohyb psů na území města přijali zdejší zastupitelé také další obecní normu, která rozšiřuje počet lokalit, v nichž je omezena provozní doba hostinských provozoven. Vyhláška se rozšířila o další dvě ulice, a to Bratrskou a Na Bečvě. Do půlnoci tak musejí zavřít své provozovny podniky již v celkem 16 ulicích. K rozšíření lokalit, na které se vyhláška vztahuje, přistoupilo město kvůli častým stížnostem občanů i zvýšenému počtu přestupků, kterých se dopouštěli hosté opouštějící restaurace nad ránem. „Je to ve vymezených oblastech, kde docházelo k největším stížnostem,“ doplnil starosta Přikryl.

Lipník omezil provozní dobu podniků v některých lokalitách již v roce 2011. Podle starosty nebyl s přijetím vyhlášky ani jejím dodržováním žádný problém.
Naopak v nedalekém Přerově se takzvanou protihlukovou vyhlášku pokusilo město přijmout na začátku června. Jednalo se o první vyhlášku tohoto druhu, kterou radní navrhovali. Zastupitelé ji ale neschválili, hlavně kvůli odporu mnoha podnikatelů. Hlasování, které neprošlo o jeden hlas, předcházela bouřlivá debata.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.